Bisikletle dünya turunda ve Japonya turunda kullandığım elektronik ekipmanların tam listesi internet sayfamda ekipman listemde bulunuyor. Özellikle o sayfada 15. Soruya bakabilirsiniz. Bu yazı iki akıllı saat üreticisi olan Garmin ve Apple ile alakalı. Beklentinizi karşılamayabilir. Tecrübelerimi ve düşüncelerimi paylaşacağım.
Yahu Gürkan Allah aşkına kaç tane akıllı saat kullandın da bunun testini yapacaksın? Ayrıca Apple’ın saatini de kullanmıyorsun!
Youtube kanallarında bu saatlerin testlerini herkesin arzuladığı şekilde yapan başarılı içerik üreticileri mevcut. Ben kendi alanımda yani blog sayfamda konuya kendi bakış açım ve tecrübemle dile getirmek istedim. 5 senedir Garmin saatlerini kullanan yaşadığı deneyimleri de Garmin firması ve sizlerle depaylaşan biriyim. Benim yaptığım tarz bir seyahatte Apple saat kullanmak şu anki teknoloji ile bile çok anlamsız olur. Evet Apple Ultra bile çok yetersiz! Peki Neden?
Akıllı saat teknolojisi ile 2017 yılında tanıştım. O zamana kadar nabzımı vücudumda memelerin hemen alt tarafına gelecek şekilde göğsü saran ve Garmin cihazına bağlanan bir nabız bandı ile ölçerdim. Her sabah uyandığımda yola çıkmadan onu takmak hiç hoş olmuyordu. Üstelik havalar soğuksa ve çok terlediysen rahatsız edeci bir aparat. 7’de takıyordum akşam 6’da kamp kurduğumda çıkarıyordum
Kol bileğinden nabzı alıp ANT özelliği ile bisikletin önündeki yol bilgisayarına aktarıp ordan da Garmin Connect sayfasında arşivlemek uzun yıllar hayalimdi. Üstelik 2014 yılında “Ulan bu adamlar bunu neden geliştirmiyor” diye de çok söyleniyordum. Bir de bisikletteki yol bilgisayarının ekranı neden güneş enerji paneli olarak kullanlmıyor diye de çok söylenirdim. Hepsini yaptılar .
Garmin ilk akıllı saatini 2015 yılında çıkarmıştı. O zamanlar Garmin ile çalışmadığım için hali ile saati de alamamıştım. Bütçe meselesi
VivoActive serisi ile başlayan bu akıllı saat furyasına 2017 yılında bilekliğe benzer bir modeli satın alarak katıldım. Onu kırınca, bu bilekliğin bir üst modeline geçtim. O da bozulunca, VivoActive 3 serisi ile devam ettim. 2021 Kasım ayında da ilk defa Garmin Fenix 6 Pro Solar modelini bu sefer Garmin Türkiye gönderdi. Garmin ile olan ekipman sponsorluğum da 2018 yılında başladı.
Bu saatleri kullanana kadar hayatımda eksikliklerini hiç hissetmemiştim. Kullanmaya başladıktan sonra da sürekli kolumda takılı kaldılar. Oldukça sık kullandığım ve kontrol ettiğim özellikler var.
Kullandığım Fenix 6 Pro Solar üzerinden gideceğim. Önce en çok kullandığım özellikleri neler onları paylaşayım:
- Bisiklet sürüş verileri
- Yürüyüş verileri
- Koşu verileri
- Doğa yürüyüşü verileri
- Yoga / Pilates / Ağırlık egzersiz programı verileri
- Nefes egzersizleri
- Nabız
- HRV verileri Dinlenik ve Egzersiz sırasındaki kalp durumu
- Uyku düzeni
- Antreman durumu
- Garmin Inreach bağlantısı (Uydu üzerinden ilk yardım çağrısı, aynı zamanda mesaj alabilme ve mesaj yazabilme. İşte bu nokta henüz Apple’da yok)
- Gün içinde kaç adım atmış, kaç kilometre yürümüş ve kalori yakmışım bunların kontrolü
- Gün batımı saatini önceden görüp çadır kurma vaktini ayarlama
- GSM sinyalinin olmadığı yerlerde Garmin Inreach üzerinden hava durumu bilgisi
- Nadir de olsa pusula ve harita. İkisi de bisiklet üstünde çok kullanışsız.
- Telefona bakmadan mesajları okuyabilme ve kısa mesaj atma
- Telefonu yakınlarda kaybettiğimde saat üzerinden telefonun zilini çaldırma
- Işık fonksiyonu
- Ekranın camının, güneş enerjisinden faydalanıp pil şarjına katkı da bulunması. (27 günlük pil ömrü ve GPS açık halde 40 saatlik sportif aktivite kaydı. Bu ikisi çok manyakça veriler. Apple’ın bu noktaya erişmesine henüz vakit var.)
- Yürüyüş veya koşu yaparken gps açmam ve sonrasında 1-2 saat ara verdiğimde spor programını arka plana alıp gps’in o sıra kapanıp pil tasarufu yapması. Spora geri başladığımda kaldığım yerden devam etme (Bu özellikte apple ultra da yok) Ultra maratonlar veya bisiklette dayanıklılık yarışları için oldukça önemli bir özellik
- Türk bankacılık sisteminde kabul görseydi Garmin PAY olayını da bu saatten kullanırdım
- Saat üzerinden müzik dinlemek
Sportif verilerle çeşitliliğiyle alakalı benim buraya yazmadığım sanırım 30’dan fazla sportif aktivite de saatin içinde hali hazırda var. Titanyum kasa ve çizilmez, çok zor kırılan cam olayı da cabası.
Fenix 6 Pro Solar’dan bahsettim ve bunun bir üst modeli Fenix 7 Pro Solar da çıktı. Garmin’in yeni çıkan hiç bir saati ile alakalı bir talepte bulunmadım. Çünkü aradığım ve eksik olduğunu düşündüğüm özellik henüz yeni çıkan hiç bir saatinde yok. 2.500 dolarlık saat çıkardılar, o saate bile benim istediğim özelliği koymamışlar.
Apple Ultra güzel bir saat ve bu özelliklere sahip Apple’ın ilk ürünü. Kullandığım Iphone mini13 ileuyumu doğal olarak Garmin Fenix den çok daha iyi. Bunun başlıca sebebi de Iphone uygulamaları ile olan senkronundan kaynaklı tam bir akıllı saat.
Apple Ultra’yı, Fenix 6 Pro Solar ile kıyaslamak aslında yanlış olur. Kendisinin Garmin’deki muadili Oled ekranı olan Garmin Epix veya yeni çıkardıkları Garmin Marq serisi.
Neden Garmin Fenix 6 Pro Solar ile karşılaştıramıyoruz? (Ki Garmin Fenix 7 Pro Solar da var)
Sporcu olduğumdan ve sürekli arazide olan biri olduğumdan benim için en önemli mevzular:
1 – Pil ömrü (açık ara Garmin önde, öyle böyle değil)
2 – Dünyanın her noktasında kaza durumunu uydu üzerinden bildirme ve karşılıklı iletişim kurabilme özelliği de var.
Bu ikisi Apple Ultra’da henüz yok! Sadece ABD’de kaza durumunu uydu üzerinden bildirme sinyali atabiliyor.
3 – Çok detaylı Sportif veriler.
Şimdi Garmin’in bu konularda ileride olması oldukça normal. Adamlar yıllardır sporcularla birlikte bu ekipman üzerinde çalışmalar yapıyor. Ellerinde çok fazla deneyim var. Bu yüzden de en iyi sporcu saati şimdilik Garmin Fenix Pro Solar serisi dersem yanlış olmaz (Not Fenix 6 varsa Fenix 7 almayada gerek yok)
Öte yandan Apple Ultra’nın ilk modelinde dört dörtlük bir saat olmasını beklemek yanlış olurdu. Fakat şunu söyleyebilirim; Apple Ultra’nın Garmin Epix veya Garmin Fenix 6 ve 7’den iyi olduğu bir alan var. Aslında bu önemsiz gözüken alan gelecekte Garmin’i etkileyecektir. Yani Fenix 8 veya 9 da bu özellik olmazsa, bu sırada Apple da pil ve ekranda bazı değişiklikler yaparsa, Garmin kaybeder. Bu noktada şunu da demek isterim. Eğer gerçekten tam bir sporcuysanız ver sportif veriler sizi çok ilgilendiriyorsa ve uzun pil ömrüne ihiyacınız varsa, bir bisikletçi olarak bilekden alınan nabzı bisiklet önündeki akıllı yol bilgisayarına da ANT ile gönderiyorsanız o zaman kesinlikle Fenix Solar serisi sizin saatiniz. Fakat bana telefonla iyi senkronu olan ve aynı zamanda günlük spor aktivitelerimi takip edecek bir saat yeter diyorsanız ve her daim sarj etme imkanınız da varsa o zaman Apple Ultra.
Peki benim Garmin Fenix serisinde eksik bulduğum fakat Apple olan sevdiğim özellik nedir? Bunu yaşadığım bir tecrübe ile sizlere anlatayım.
Biliyorsunuz bisikletle dünyayı gezen biriyim ve bu yazıyı yazdığım dönemde Latin Amerika’da bulunuyordum. Özellikle Latin Amerika ülkelerinde bisiklet üzerindeyken ayrı, şehirlerde yürürken ayrı kendimce bazı güvenlik önlemleri alırım. Bu kıtaya ilk geldiğimde Arjantin’de metroda pantolonumun bol cebine telefonu koyduğumdan bir kere telefonu çadırmış dersimi almış, sonraki 5 sene boyunca hiçbir şey çaldırmamıştım çok dikkat etmiştim.
Özellikle şehir merkezlerinde elimde asla telefonla dolanmam. Araçların karşıdan geldiği yöndeki kaldırım tarafında ve yola uzak mesafede yürürüm. Belli aralıklarla arkamdaki insanları kolaçan ederim. Bunları yapmama rağmen 3 Ekim 2022’de Latin Amerika’nın en güvenli başkenti dediğim Santiago’da gene telefon çaldırdım. Üstelik o gün de kendimce önlemler almama rağmen bu oldu.
Arkadaşımla şehir merkezinde buluşup ordan yapı fuarına gidecektim. Buluşacağımız noktaya biraz erken vardım. Bir kafeye oturup bir süre bekledim. Bu arada şehir merkezindeyken telefon hep cebimdeydi. Sadece kulaklıktan muzik dinliyordum. Telefon görüşmelerini de ordan yapıyordum. Neyse arkadaşım aradı 5 dakika içinde geliyorum dedi. Ben de araca bineceğim için kulaklıkları çıkardım, kutusuna koydum. Yolun karşı tarafına geçtim. Sırtımı yani arkamı bir parka döndüm, oradan gelebilecek bir araç olması imkansızdı. Kaldırımdan da uzakta bekliyorum. Sebebi de kaldırıma yakın bir motor veye araç bana fazla yaklaşmasın… 5 dakika arkadaşı bekledim, gelmedi. Sonrasında telefon çaldı ve ben telefona cevap vermek için telefonu cebimden çıkardım. Daha kulağıma götürmemişken, arkadan hızlı bir şekilde bir motor geldi. Gidonu tutan adam sol kolu ile koluma çarptı. Kolum açığa çıktı ve arkadaki adam da havada kalan kolumdan elimdeki telefonu çok hızlı bir şekilde aldı ve hemen ara sokaklara girip ortalıktan kayboldular. O an donakaldım. Arkama baktım, yahu orası bir parktı ama patika bir yol vardı ordan motorun çıkacağı aklımın ucundan bile geçmemişti. Çalınan telefon da Iphone 13 mini.
Eğer kolumdaki Garmin Fenix 6 Pro Solar’da sadece gelen aramayı göstermekle kalmayıp da gelen telefon çağrısına kulaklığa ihtiyaç olmadan cevap verebilseydim, o telefonu cebimden çıkarmazdım ve telefonu çaldırmazdım.
Peki Garmin’de bu teknoloji yok mu? Var olmaz olur mu! Venus 2 Plus modelinde var. Ama Apple Ultra kadar başarılı değil! Çünkü aramaya cevap verdiğinde, karşıdan gelen sesi duyabilmen için kulaklıkla saatin eşlemiş olması ve kulaklığın kulağında olması gerekiyor.
Apple Ultra çıktığında Garmin kendi reklamlarında Apple saatlerin özelliklerini tiye alan reklamlar yaptı. Eğer Fenix 8 veya en geç Fenix 9 da Apple Ultra’da yer alan özellikleri Garmin kendi saatlerine eklemezse Apple Ultra sonraki serilerinde
- Pil ömrünü yükseltecek
- Oled ekran camını güneş enerjisinden sarj eden solar ekran yapacak
- ANT özelliğini ekleyecektir.
Bu noktada da Garmin’in akıllı davranıp Apple veya Android saatlerdeki kulaksızsız konuşabilme veya mikrofon ile yazma özelliklerini hatta daha fazla telefon dostu uygulamayı saatlerine biran önce eklemeli, var olanları da güncellemeli.
Sporcu veri detayları ile içli dışlı olan atletler için hala en iyi saat Garmin Fenix Pro Solar serisi olarak gözküyor.