• ANLIK KONUM Garmin inReach

EKİPMAN
12 SENEDE KIRILAN, BOZULAN VE ESKİYEN BİSİKLET, KAMP EKİPMANLARI VE KIYAFETLER
0

Kadro

0

Arka Aktarıcı

0

Ön Aynakol

0

Zincir

0

Vites ve Fren kolu

0

Kaset

0

Fotoğraf Makinası

0

Bilgisayar

0

Telefon

0

Çadır

0

4 set bisiklet çantası

0

Elektronik Kitap

0

Yağmurluk ve Kışlık Ceket

0

Pantalon

0

Tshirt ve Gömlek

0

Çorap

0

Şort

0

iç çamaşır

Dünya turumda 34 markanın ürünlerini kullanmaktayım. Sadece 4 marka dünya turuna ekipman desteği sağlamaktadır. Kron Bisiklet, Garmin Türkiye, The North Face Türkiye, Ortlieb Bisiklet Çantaları Almanya,  (sponsor olan firmaları kırmızı ile işaretledim) Bu sayfada okuyacağınız diğer 30 marka sponsorum değildir (sponsor olmayan firmaları pembe ile işaretledim). Yukarı da yer alan listede yıllardır  yollarda eskiyen veya bozulan sonrasında yenilediğim ürünler de yer almaktadır.

Sponsor olmayan markaların ürünlerini www.gurkangenc.com sayfanın reklam gelirlerinden ve sayfayı takip eden okuyucularımın yaptığım paylaşımlar doğrultusunda “Gürkan bu da senin yazarlık hakkın” diyerek gönderdikleri destekleri biriktirerek aldım. Yıllardır kimlerin destek olduğunu da tek tek şu sayfada yazdım Gürkan Genç Destek

Çalışarak, emek vererek alınmış alın teri veya bacak terinin karşılığıdır bu ekipmanlar. Nedir bu alın teri? 3.000 sayfanın üzerinde yol anısı ve tecrübelerimi Türkçe, İngilizce yazarak ve Türkçe seslendirerek bilgi ve tecrübelerimi sizlerle paylaşmaktır, bahsettiğim emek. Bunun karşılığında gönülden gelen desteğe de “yazarlık hakkı” denir. Birçok kişinin düşündüğü gibi “beleşe geziyor, ekmek elden su gölden” gibi bir durum yok. Destek olan, sponsor olan da “hadi sen gez biz sana nakit para yardımında bulunalım, kafamıza göre ekipman verelim” demedi, demeyecekler de.  Yukarıda dediğim gibi bir emek ve bu emeğin de karşılığı vard.

Paranın nasıl kazanıldığı, zengin misin vs vs gibi senelerdir sorulan soruları daha detaylı şekilde çok sık sorulan sorular sayfasında paylaştım (özellikle 12. Ve 13. Maddeye bakın derim) Vakit ayırıp okursanız sevinirim.   “Gürkan Genç’e sık sorulan sorular” 

1 – Gürkan Genç’in kullandığı bisikletin Markası ve Modeli Nedir?

2010 yılında kendi imkanlarımla aldığım Kron XC4000 (bu bisiklet Ankara Koç müzesinde 2012 yılından beri sergilenir)  ile Japonya’ya gittikten sonra Mart 2012 yılında Kron A.Ş ile masaya oturup Dünya Turum için sözleşme imzaladım. Bahadır Yılmazer in tasarımları ile 26 jant KRON WT ve 29 jant KRON GG1 2012-2020 yılları arasında Kron’un MTB kadroları üzerinden dünya turuna özel olarak üretilmiş alüminyum kadrolarıydı. KRON bisiklet saha bilgileri ile bugün ki sağlam MTB kadrolarına ulaştı. Nisan 2024 yılına kadar da GG1 modelini kullandım

14 yıllık yol deneyimi ve Kron bisikletle elde edilen tecrübeden sonra kendi bisiklet tasarımımı ve tam olarak istediklerimi KRON G1 kadrosu çeliğe büründürdüm.

KRON G1 – Hibrit Bikpacking bisikleti

Tasarım Gürkan Genç – Kayanak işçiliği F.Duerte Kolombiya

Kadro Ağırlığı 1.8 Kg Stainless Steel (Çelik) – Yüksüz ağırlık 14kg – Tam ekipman ağırlık 34Kg

Daha önceden kullandığım alümünyum GG1 ile aynı ağırlıkta. Bisiklet çelik oldu diye bisikletin toplam ağırlığında bir değişiklik olmadı. Sebebi de jant, iç teker, arka bagaj ve ön taraftaki bagaj bağlama aparatları, kaset, arka ve ön göbekler bir üst grupları ile yenilendi ve daha güçlü daha hafif oldu.

Kron G1 Shimano’nun MTB ve GRX mekanik aksanına ve Ortlieb çantalarının geometrisine uygun bir şekilde üretildi. Bu bisiklete piyasadan alınan her hangi bir bagaj sistemi takılabileceği gibi Ortlieb Fork Pack için tasarladığım ve  Ankara Ostim de Aspect şirketinde arkadaşlarım ile birlikte ürettiğim bagaj sistemi olan GG Fork Hanger da takılabilmekte

G1 kadrosu Gravel, MTB ve Tur bisikletinin özelliklerini taşıyor. Üzerindeki ekipmanlar değiştirilerek istenilen formatta kullanılabilir. Örnek; düz maşa , gravel gidon ve Grx  donanımla gravel bisiklet de olabiliyor. Özel sipariş ile kişinin ölçülerine göre üretilebilen bir modeldir.

Kadro toplamda  6 adet su kafesi yeri bulunmakta. Sadece kadrodan bahsediyorum. Bunların hepsi de Bikepacking formatında Ortlieb çantalarına ve bu çantalarla birlikte taşınacak stanley termoslarına uygun bir şekilde tasarlandı. Böyle bir bisiklette herşeyin en iyisi olmalıydı ve ben de bunu başardığımı düşünüyorum.

2 – Gürkan Genç’in bisikletinde hangi aynakol, aktarıcı ve kaset var?

2010 yılından günümüze kadar olan süreçte Shimano ürünlerini kullanmaktayım bu ürünler KRON A.Ş tarafından temin edilmektedir.

GG-1 üzerinde Shimano XT FC8100 26/36 Aynakol bulunmakta. Mart 2021 – Şubat 2022 arasında Önce 28/38 sonrasında sadece  34 tek dişli aynakol da denedim. Yıllar sonra tüm sistemi 29 janta geçince değiştirdiğimden 1 sene içinde yol üstünde bu değişimi yapmam oldukça normal. Kendi yüklerimle en iyi dişli oranını bulmaya çalıştım. Sonuç benim için en iyisi 26/36 oldu.

Bir çok kişinin tercihi ve benim de 2012- 2021 yılları arasında bisikletle Dünya turumda kullandığım ayna kol oranında 24/36/42 parçaları ile ilgili tecrübelerim de şöyle ;

Shimano SLX 2012-2017 – Avrupa, Afrika, Ortadoğu bu süre boyunca birer kere 24 ve 36 dişleri değişti. HT orta göbek rulmanı bu süre zarfında 4 defa değiştirdim. Bu coğrafyada ince çöl kumu malzemeyi zorladı.

Shimano XT 2017 -2020 – Güney Amerika da  dişlilerin hiç biri değişmedi. 3 defa HT orta göbek rulmanı değişti. Bu coğrafya da yüksek irtifa tırmanışları, yağmur, çamurlu yollar ve aynakolu bisikleti iteklerken veya taşırken çok defa kayaya çarpmamdan dolayı çok hasar aldı fakat her defasında yoluma devam ettim.

Shimano Kaset, Arka Aktarıcı, Arka vites, Ön Aktarıcı , Ön vites

Kron GG1 in üstünde Shimano XTR 9120 arka vites aktarıcısı ve, Shimano XTR ön vites aktarıcısı bulunuyor.. Gidonda arka ve ön vites kolu  Shimano XTR SL -M9100 serisi takıldı.

Shimano Deore, SLX, XT  11-36 kasetlerini 2012- 2021 tarihleri arasında kullandım

Deore -15000 km, SLX 10000km, XT 11000km  düzenli olarak bu kilometrelerde kaset ve zincirleri değiştirdim

Mart 2021 – Mart 2022 tarihleri arasında da 1 adet  Shimano XT 10-51T kaseti 12500km sonunda değiştirdim. Aslında kullanmaya devam edecektim fakat Aynakol, zincir değiştirmişken olayı sıfırlıyayım dedim. 12 vitese uygun XT zincir baklaları da  bisiklette bulunmakta.

Peki, bu 29inch kadro ve vites değişimi bisiklette nasıl bir performans değişikliği yaptı?

Eski 26inch bisikletinin performansı ile bu bisikleti test etme imkanım oldu. Üstelik dijital veriler üzerinden konuşacağım. Bisikleti yeniledikten sonra eski bisikletle gittiğim yolların bir kısmını uzunca bir süre Kolombiya’da yeni tur bisikletimle birlikte de yaptım. Taşıdığım eşyalarda bir değişiklik olmadan, geçmiş aylarda yaptığım tüm verileri daha hızlı ve daha az yorulmuş bir şekilde geçmiş oldum. %8 ortalaması olan ve 42km uzunluğunda ki tırmanışlarda da nabız tırmanış sırasında 90 ile 110 arasına geriledi. Böylece bu bisiklete yenilemek oldukça yerinde oldu.

Daha önce neden 29 inch neden geçmedin de, yıllarca 26inch kadro kullandın?

Bisikletle dünya turu yapılırken özellikle iç lastik, dış Lastik, fren papuçlarına dünyanın her noktasında rahatlıkla ulaşmak ilk öncelik oluyor. 2012 yılından 2017 yılına kadar 29 dış ve iç lastik bulmak hiç de kolay değildi. Şu gün yol üzerinde girdiğim tüm bisikletçilerde 29 dış ve iç lastik bulabildiğimi söyleyebilirim. Gelelim Fren sistemine

3 – Gürkan Genç’in bisikletinde hangi Shimano Frenler var?

2010-2021 yılları arasında bisikletimde V fren sistemlerini kullanmıştım. Teknolojinin ilerlemesiyle disk frenler gelişti aynı zamanda yüksek performans ürünlerinde de V fren pivot ayakları bisikletlerden kaldırıldı. Bisikletle dünya turu yapan biri için bisiklet parçalarına ulaşırlılık önceliklidir. 2019 yılında girdiğim bisiklet dükkanlarında V fren papuçlarını kaliteli olanlarını bulamamaya başlamıştım. Sebebi de artık satılan dağ bisikletlerinin çoğu disk frendi.

Ayrıca 2 pistonlu disk fren yüklü bir dağ bisikletinin ihtiyacı olan frenajı tam olarak yapamıyordu. Ben nerden biliyorum? Afrika’da bir süre 2 piston mekanik disk freni kendi bisikletimde denemiş anılarıma yazmıştım. Fakat yukarıda da dediğim gibi teknolojinin gelişmesi, bir şeyi alırken (V frenler  gitti)  yerine yenisini ve gelişmişini koymayı ihmal etmedi.

Kron G-1 üzerinde hangi fren sistemi var ve ne kadar iyiler paylaşayım.

Diskler yani Rotor Shimano XTR RT-MT900 1800mm Icetech, Fren yatağı 4 piston Shimano XTR BR-M9120 Icetech, Fren kolları Shimano XT M8100 ve Fren balataları Shimano XTR N04C Icetech

Bu fren neden çok beğendin?

Bu bisikleti bu sistemler ilk Kolombiya’da kullanmam büyük şans da oldu. Çünkü tam da test edilecek alandı. Bisikletteki yük 26Kg, Bisiklet 14KG ve Gürkan Genç  1.87 boyunda 80 Kilo.  Elimizde 120 kiloluk bir bisiklet ve sürücü toplamı var. 1 sene içinde yapılan kilometre 12000km, Toplam irtifa kaybı yani yokuş aşağı iniş 84354 metre. ( Bu verileri Garmin GPS’den alıyorum)

İcetech teknolojisi kısaca; Disk ve balataların frenaj sırasında hızlı şekilde ısınmamasını sağladığı gibi, frenaj sonrasıda da ısınan parçaların çok çabuk bir şekilde soğumasını sağlıyor. Öte yandan fren yatağının içinde karşılıklı 2 piston değil, porselen uçlu 4 piston var.

Bu neden önemli ?

Fren balatasına 2 noktadan değil tam 4 noktadan eşit seviyede baskı yapıp balataların diske eşit seviyede sürtmesini sağlıyor. Ayrıca kullanılan balatalardaki alüminyum hava kanalları da balatalarda kristalleşmeyi azaltıyor ve fren uzun frenajlarda  dahi en ufak bir güç kaybına uğramıyor. Frenin tutmama veya güç kaybı yaşadığı bir süreç olmadı. 120kg ile 1 sene içinde 84354 metre inişden bahsediyorum. Yekpare 2000m-3000m inişlerin olduğu Ant dağlarında yağmur sezonunda çamurlu yollarda test ettim.

2500 km – 27000m inişten sonra Shimano XT arka balatalar bitti

5000km – 50000m inişten sonra Shimano XT ön balatalar bitti

12000km – Shimano XT arka rotor değişti.

20000 km geçti ve hala ön rotor değişti.

Bunun yanı sıra bu fren sisteminin eksileri yok mu ?

Var tabi, olmaz mı! Öncelikle Icetech teknolojisine sahip 4 piston için Fren balatası her yerde bulmak kolay değil. Bu balatalar normal 4 piston balatalardan büyük. Icetech olmayanı bulunabiliyor fakat gene bunu bile öyle her bisikletçi de bulmak kolay değil. Fren balatası değiştirmek bir V fren papuçunu değiştirmek kadar kolay değil. Öte yandan hidrolik sıkıntılarını konuşmak için henüz erken. Kışın neler olacak göreceğiz. Teker göbeğine bindirdiği ters kuvvetten dolayı da göbekleri ne zaman elime alacağım ,o da bir soru işareti bekleyip göreceğim.

4 – Gürkan Genç hangi tekerlek göbeklerini  ve jant setini kullanıyor?

Arka teker göbeğinde Shimano FH-M810 kullanıyorum. 2024 Nisan ayında kullanmaya başladım tecrübelerimi yazacağım.

Mayıs 2012 – Mart 2021 tarihleri arasında 42 delikli Shimano XT göbek kullandım. 86000km de sadece iki defa rulmanı ve 4 defa da innerhub değişti.

Ön teker Göbeğinde   2012-2014 yılları arasında telli SON28 marka dinamo göbek kullandım. Böylelikle elektrikli cihazları şarj edebiliyordum. Bu dinamodan üretilen elektrik bisikletin itiş gücüne yardımcı olmuyor. Yani bisiklet elektrikli bisiklet değil. Üretilen elektrikle telefon, gps, gopro, Ipad, fotoğraf makinasını şarj ediyor. Dinamodan çıkan kablolar önce transformatöre gidiyor. Buradan sonra çıkış yerine takacağınız cihazın amper ve voltajına göre ayarı yapıp bağlıyorsunuz. Benim bisiklette buradan çıkan kablolar önce bir lityum pile gidiyor oradan da cihaza. Böylelikle tekerin dönmesi durduğunda şarj etmeye de devam ediyorum. Hem transformatör hem de bu lityum pilin markası E-werk. Tekerleğin dönmesini yavaşlatıyor mu? Bir Shimano Deore göbek kadar rahat dönüyor. Tekerin dönüş hızını sürüşü etkileyecek kadar yavaşlatmıyor. Elektriğin olmadığı yerlerde fazla ve uzun süreli gezen biri olduğumdan oldukça işime yarıyor. Güneş enerji paneli ve benzeri zımbırtıları daha önce kullandım. Taşıdığım panelin boyutları küçük olunca (bisikletle gidiyorum bagaj kapasitesi belli) açısıydı, konumuydu cartıydı curtuydu derken verim alamadım. Bu yüzden de güneş enerji panellerini önermiyorum. Bir ihtimal verimliliği arttıracak şekilde kendiniz tasarlarsanız bir faydası olabilir.

Son28 dinomo göbeği 100.000 kilometre sıkıntısız kullanabilirsiniz. Test ettim 🙂

Ve Nisan 2024 yılında Shimano XT dinamo kullanmaya başladım. Bu göbekle ilgili düşüncelerimi gelecekte bu

Gopro şarj süresi  0-100% – 20km ortlama hızla 5 saat 100km sonunda doldu.

Ön ve Arka Jant Seti 36 delikli Kolombiya malı iki katman alüminyum GW, Swiss tellerle desteklendi.

Her yüke her yola gelir senelerce tel ayarı da yapmazsın.

5 – Gürkan Genç’in kullandığı Shimano Pedalların modeli?

Son olarak Shimano XTR M9020 kullandım Haziran 2021 – Mart 2022 bir senesini doldurmadan pedalların rulmanlarını dağıtmayı başardım. Bu modeller bir XT kadar uzun soluklu olmadı.  Pedalın en sevdiğim özelliği platform olması. Hem kullandığım kitlenebilir ayakkabıda geniş bir yüzeye basınç uygulamamı sağlıyor hem de normal bir ayakkabı ile kullanırken rahat sürmemi. Çamurda ve karda kitlenmeye ve kolay açılmaya da devam ediyor. Çölde ince kumlar aralara kaçtığından ince bir kum ezilmesi sesi gelse de yıkandığında kendine geliyor.

Benim tarzımda gezen bir tur bisikletçisi için kullanılan pedal modellerinin  ömürleri ve şuan kullandığım pedal

Deore – Eylül 2012 – Temmuz 2014 (Sağ ve Sol pedal rulmanları dağılı)

SLX – Temmuz 2014 – Ocak 2017 ( Sağ ve Sol pedal göbeklerinde boşluk oldu)

XT  – Ocak 2017 – Ocak 2018  ( Sağ pedal göbeğinde boşluk oldu)

XT – Ocak 2018 – Mart 2020 (Sağ Pedal Rulmanı Dağıldı)

XTR =  Haziran 2021 – Mart  2022 ( Sağ Pedal Rulmanı dağıldı)

DXR Mx70 = Mart 2022 – Şuan kullandığım pedal XTR ile aynı ağırlıkta

6 – Gürkan Genç’in Bisikletinde hangi Maşa veya Amortisör var?

Fox Genuine Kashima Coat kitleme mekanizması yan tarafta bulunan odukça hassas ve gayet iyi çalışan bir maşa. Dağ bisikletlerine takılabilecek en iyi maşa (amortisör ) sıralamasında ilk üçte yer alacak bir sistemdir. Arazide 120kg bisikletle giderken kollarımda eklem noktalarında oluşacak baskıyı turun genelinde itemeyen ve sevmeyen biriyim bu sistem mami ile konfor ve rahatlık içindir.  Kaliteli olması hafifliği ön plana çıkartıyor, kitlenebilir olması da yokuş çıkarken veya düz yolda pedala aktardığım gücün boşa gitmemesini sağlıyor.

7 – Gürkan Genç bisikletinde hangi seleyi kullanıyor?

Sele yolculuktaki en önemli ekipmanlardan biri sele. Hepimiz bisiklette rahat bir sele ararız. 7 kıta, 84 ülke 115.000 kilometre diyorum. Eh buna hangi döt dayanır. Evet, kaba et mevzusu mühim. Üstelik benim pedli tayt giymediğimi de düşünürseniz sıkıntı. Yahu rahat edemiyorum o taytların içinde. Bir de o taytla markete falan girildi mi aboo. Herkesin gözü şeyinde. Herkes oraya baktı mı, acaba hangi pozisyonda duruyor çok mu dikkat çekiyor, düzeltsem bir türlü, düzeltmezsem bir türlü. Neyse, Türkiye’den Japonya’ya giderken basit bir sele kullanmış üstüne de jel kılıf geçirmiştim. Fakat gereksiz ağırlık yapıyordu ve zaman içinde aşınıp parçalanıyordu. Dünya turunda Brooks B17 Titanium kulanıyorum. Normal selelerin üstüne oturduğunda dötün selenin şeklini alır. Fakat bu selenin üzerine oturduktan yaklaşık 2.000 km sonra sele senin dötünün şeklini alıyor. Baskı alanı geniş olduğundan konforlu bir sürüş de sağlıyor. Uzun seyahatler yapan tur bisikletçilerinin %90’ı bu seleyi tercih ederler. Bu selenin konforlu bir sürüş sağlayabilmesi için montaj sırasında pozisyonunun ve açılarının doğru yapılması da şart. Selenin kullanma talimatında yer alan seleyi arada bir yağlayın ve derisini gerin olayını ben hiç yapmadım. Bisiklete binmediğim zamanlar selenin üzerini her zaman kutusunun içinden çıkan kılıfı ile koruma altına aldım o kadar. Dünya turumda 2021 yılında 84500 kilometre sonra bu selenin yenisini kullanmaya başladım.

8 – Gürkan Genç’in bisikletinde hangi gidon var?

Kogo Satori Denham. Yıllarca kelebek gidon kullandıktan sonra bu gidona 29 Jant bisiklette geçiş yaptım. Bunun sebeplerinden biri 29 jant bisikletin kontrolünü kolaylaştırmak ve Bikepacking tarzında seyahate geçiyor olmamdı. Gidon 36 derecelik bir açı ile sürücüye tutma yerlerinden yaklaşıyor. Açılı olması ve sürücüye yaklaşması oturuş pozisyonun rahatlatığı gibi eklem yerlerine binen stresi azaltıyor. Ayrıca önde boynuz dediğimiz şekilde yer alan tutacaklar da 8 derecelik bir açı ile yarış bisikletlerinin tutacaklarının konumlandırıldığı yere konmuş.  Bu durum da yokuş çıkarken yarış bisikletindeki gidon tutma yerlerinin rahatlığını verirken uzun yolda  da büyük bir rahatlık sağlıyor. Bu gidona ayrıca çok iyi elcik seçimi yapmakta önemli ben henüz onu gerçekleştiremedim.

Bir kelebek gidon kadar kullanım açısı vermese de, onun kadar rahat olan ve hatta tırmanışlar da çok daha rahat ettiğim gidondur severek kullanıyorum oldukça memnunum.

9 – Gürkan Genç’in bisikletinde yer alan Ön ve Arka Bagaj modeli? 

G1 Modelinde arkada ve ön tarafta klasik bisiklet çantalarını taşıyan bagaj takma sistemi bulunmamaktadır. Ortlieb in Fork Pack dediği sert plastikten aparatlar vardır.

Arkada 2019 dan beri üzerinde çalıştığım bir bagaj sistemi vardı.  2023 yılında ABD vizesi için Türkiye’ye döndüğümde Ostim Sanayide arkadaşlarım Ramazan ve Mutlu’nun yardımı ile GG Fork Hanger  imal edip kullanmaya başladım.

10 – Gürkan Genç hangi markanın hangi model bisiklet kaskını kullanıyor? 

Yıllarca bir çok firmanın kaskını kullandıktan sonra 2022 Mart ayında kullanmaya başladığım Abus Airbreaker kasktan çok memnun kaldım. Neden memnun kaldığımı da Youtube Kanalım da Şu video ile paylaştım  Youtube Abus Airbreaker 

11- Gürkan Genç bisikletinde kaç tane suluk var ve su taşıma kapasitesi nedir?

Bisiklette tam 11 adet suluk yeri bulunmakta.

– Kadronun altında bulunan suluk kafesinde 2 litrelik termos bulunmakta.

– Gövdenin içinde bulunan suluk kafesine 500ml su ve yemekleri yaparken kullandığım termosun tenceresi de yer almakta.

– Kadronun üst borusunda seleye yakın yerde 500ml kafes takma yeri var ama şuan için boşta

– Kadronun ortasında yukarı tarafta 2 adet 750ml su bulunmakta.

– Ayrıca Amortisörün sol tarafında benzin ocağının benzin tankı ve  sağ tarafında da zeytinyağı bulunmakta.

– Ortlieb fork çantaları için tasarladığım arka bagajda da 2 adet 750ml su taşınabiliyor.

– Gidonda da iki adet 500ml su koyabileceğim alan bulunmakta

-Ayrıca gidon ağzına yakın kadro üstü minik çantanın olduğu yere de çanta için standart suluk kafesi delikleri var.

2 litre suyu seyir halindeyken rahatça tüketebiliyorum. Ayrıca kadro yanlarında ki suluklara 1 litrelik iki şişe de koyabilirim. Bisikletin orta çantasında yemeklerime koyduğum 500 ml kenevir yağı bulunuyor. Suluklara yazın polar kılıf takıyorum. Böylelikle yazın polarları ıslatarak suyun biraz daha serin kalmasını sağlıyorum. Bisikletin gövdesinde 6 litre su her zaman bulunur. Buna ek olarak öndeki çantaların her birinin üstüne 1 litre su koyabiliyorum ve arkaya da 1 tane 4 litrelik su tankı yerleştirebiliyorum. Ayrıca gidonda atıştırmalık için bulunan iki kucuk cep çantasınada bir litrelik su konulabiliyor.  Böylelikle toplam su kapasitesi  14.5 litreye kadar çıkıyor. Eğer Bisiklette ki sırt çantasının içine de su alırsam 22.5 litreye kadar su taşıyabiliyorum. Bu kadar su taşıma kapasitesi olan başka bir Bikepacking bisikleti henüz görmedim. Bu da benim özgürce uzun süre su ve yerleşim yeri olmayan alanlarda gezmeme olanak sağlıyor. Kısacası bu bisiklet piyasadaki en iyi ve düzenli kapasiteye sahip bir donanıma sahip. İdda ediyorum bu hafiflikte bu donanıma sahip başka bir bikepacking düzen yok.

12 – Gürkan Genç’in kullandığı lastik markası ve modeli  hangisi ve hangi markaları kullandı? 

Schwalbe Maraton MTB Plus 2.10 (Dünya turunda kullandığım en iyi lastik – Şuan da da kullanmaya devam ediyorum) 

2021-2022 yılları arasında kullandım. 29 jant bisiklet üzerinde kullandığım lastikler 12000Km sonunda lastiğin iç kısmında yer alan metaller iç taraftaki aşınmadan dolayı ortaya çıktı ve iç lastikte mikro delikler açıp patlatmaya başladı. Bu lastiklerin ömrü 10000km. Yağmurda, yol tutuş oldukça iyi, arazide yüklü bisikletle çok iyi. MTB lastiği olmasına rağmen 2.1 ölçüsüyle de beni asfaltta hiç yormadı. Kullandığım en iyi lastiklerden biri yukarıda da dediğim gibi şuan ur bisikletimde takılı  olan lastiklerdir.

Schwalbe Maraton 2.00 

Bu lastikleri ilk Güney Kore’de kullanmaya başladım. Orada taktığım lastikler tüm Türkiye’ye gezilerim ve şehir içi gezilerimde hiç patlamadan 10.000 km devirmişti. Lastik şehir içi kullanımı için çok iyi, arazide de hız yapmadığın sürece gayet başarılı. (bu arada bu lastiklerle dağ bisikleti yarışına da katıldığımı düşünürsek aslında hiç fena değiller) Fakat çamurda, buzlu ve karlı yollarda istediğim performansı veremediler. Ayrıca diğer lastiklere göre ağırlar. Katlayıp çantanın içine yerleştirme durumu mümkün değil. Lastiğin yapısına zarar veriyor. Uzun turlarda eğer çoğunlukla asfaltta seyahat edilecekse kesinlikle tercih edilmesi gereken lastik. Sürekli kullanımda 10.000 veya 12.000 kilometrelik bir ömrü var. 45-55 psi basınçla kullandım. Araziye girdiğimde 35-40psi’a kadar düşürdüm. Sonuç gayet iyi.

Schwalbe Maraton Mondial 2.00

Markanın tur bisikletçiliği için amiral lastiği olur kendileri. Tek lastiğin fiyatı 75$ civarlarında. İki modeli var; bir katlanabilen diğeri de yan taraflarında telleri olan. Her iki modelini de uzun süreli kullanan biriyim. İki lastik arasında haliyle ağırlık farkı var. Mondial’in lastik hamuru sert; 8.000 km sonrasında gözle fark edilir şekilde aşınmalar belli oluyor. Tabi bu aşınma araziye göre değişiyor. Lastik izindeki aralıkların fazla olması çamurlu ve kumlu zeminde yola tutunmayı arttırıyor. Fakat diken ve benzeri şeyler, yani lastiğin patlamasına sebep olacak sivri materyallerin lastiğe rahat batmasına sebep oluyor! Bu demek değildir ki lastik hep patlıyor. Lastik yapısında diken, çivi ve benzeri şeylerin kolayca içine girmemesi için içinde özel bir zırh var. Yola tutunuşu hem asfaltta hem de arazide oldukça iyi. 22 km hızdan sonra asfaltta çıkardığı ses bir süre sonra adamı deli ediyor. Yol koşullarına göre 40 psi veya 50 psi hava basıyorum. Bu lastiği kullanırken bir şey fark ettim: Bisikletteki yüklerle birlikte kullanıcının ağırlığı da eklenince, toplamda 140 kg geçildiğinde lastiğin ömrü çok daha çabuk bitiyor. İki farklı dönemde kullandım ikisinde de 5.000 km içinde 15 patlak, lastikte yırtılma ve aşınmalar oldu. Toplam ağırlık 130 kiloyu geçmediği sürece başarılı bir lastik. 10.000 km lastiği patlatmadığım dönemler de oldu. Afrika kıtasında bu lastikleri kullandım ve lastikler hiç patlamadı.

Schwalbe Maraton Tour Plus 2.00

Bu lastikleri Güney Amerika kıtasında kullanmaya başladım. 20 kilometre hızdan sonra asfaltta oldukça güçlü bir ses çıkartıyor. Lastik izleri çok sık bu yüzden araya ince tel diken lastiği patlatacak şeylerin girmesi çok zor. Girse de zaten bu lastikte de zırh var. Lastik izinin sık olması bir Mondial kadar arazideki tutunmayı iyi yapamıyor. Islak zeminde bir mondial kadar iyi olmamasının sebebi hamurunun sert olması. Fakat tur bisikletçiliği için kafi. Katlanır modeli yok, telli modelini kullandım.

Schwalbe Maraton Exterme 2.00

Dünya turumda 2012 yılının Kasım, Aralık ve 2013 Ocak aylarında Moldova, Ukrayna, Rusya bölgesinde kullandığım lastik. Hamuru yumuşak, yanlarında tel bulunmayan bir model. Böylelikle katlanıp çanta içinde fazladan yedek lastik taşıma olanağı sağlıyor. Kış aylarında karda yol tutuş iyi. Tabi burada bisikletin üzerindeki ağırlığı da göz önünde bulundurmak lazım. Boş bir bisiklette tur bisikletindeki kadar iyi yol tutmama ihtimali var. Arazi koşullarında da performansı oldukça yüksek. Fakat asfalta çıkıldığında ve 18 km hızı geçtiğim anda çok fazla ses çıkartmaya başlıyor. Bu da bir süre sonra kullanım konforumu rahatsız ediyor. Asfalt kullanımında ve sıcak havalarda lastik çok çabuk aşınıyor. Lastik izindeki aralıklar geniş olduğundan diken ve benzeri unsurların lastiği patlatma olasılığı yüksek. 45-50 psi arasında kullandım. Dünya turum sırasında arka sağ çantamda bu lastiği yedek lastik olarak bir süre taşıdım. Katlanır Mondial bulduktan sonra değiştirdim.

Schwalbe Ice Spiker 2.3

Karlı alanlarda nasıl gittiğimi merak eden birçok takipçi var. İşte bu lastik sayesinde. Evet bu bisiklet lastiğinde kış kullanımı için gelinen son nokta. Çivili lastikler. Hem karlı alanda hem de buzlu alanda yol tutuş performansı çok iyi. Bisikletin üzerindeki yükler olmadığında bile kar üstünde 20 km gibi bir hızda belli bir teknikle oldukça rahat gidiliyor. İsveç’de buz pateni sahasına girmişliğim oldu. Lastiklerin yan tarafları telsiz yani katlanma kolaylığı var. Asfaltta, karın veya buzun olmadığı arazide kullanımı doğrultusunda üzerindeki çiviler oldukça fazla hasar alıyor. Hamuru yumuşak. 2013 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında Finlandiya, İsveç, Norveç bölgesinde bu lastikleri kullandım. Gene bu lastiklerle 2013 Şubat ayında Finlandiya’da Kutup Dairesi’ni bisikletimle geçmiştim.

Schwalbe Smart Sam Plus 2.1

Bu lastikleri 2017 Kasım ayında kullanmaya başladım. Normal kullandığım tur lastiklerinden farklı olarak bir dağ bisikleti lastiği. 2.1 kalınlığında olan bu lastik oldukça dişli. Arazide inanılmaz bir yol tutuşu var. 6o km arazide 20km ortalama ile büyük kaya parçalarının olduğu alanlarda da oldukça iyi bir performans sergiledi. Bunun dışında uzun yolda genel olarak pek dayanıklı değil. Hamuru yumuşak olduğundan lastik çabuk aşınıyor. Zırhlı bir lastik olmasına rağmen lastik izleri arasında çok boşluk olduğundan asfaltta yol kenarındaki kamyon lastiği tellerinden dolayı lastiğin patlama oranı yüksek.

Cst Platinium Protector 1.75

Mart 2022- Mart 2023 yılları arasında CST sponsorluğunda 28×1.75 modelini 1 sene kullanıp test ettim. 1.75’lik lastikleri ilk defa 2010 Şubat Japonya ve 2013 Fransa, Belçika, Hollanda da tecrübe etmiştim Bu dönemler bisiklette 120 Litre üzerinde bagaj kapasitesi vardı, şu an 60 litre var. 1.75’lik lastiği klasik çantalarla denediğimde pek iyi performans alamamıştım. Fakat bikepacking çanta düzeneğinde daha iyidi.

Bu lastikleri de 1 sene içinde Şili, Kolombiya’da ve vize için geldiğim Türkiye’de farklı koşullarda test ettim.  Araziye sıklıkla giren biri oluğumdan 1.75 lik lastik sürtünme yüzeyi az olduğundan yüklerle beraber arazide 2.00 kalınlığında ki lastik gibi tutunmuyor. Fakat bisiklette 62 litre bagaj  ve 28kg yük olunca gayet yeterli oldu, asfalt kuru olduğu sürece de oldukça iyi bir performans çıkardı. Genel olarak iyi bir lastik. Platinum Protector’un lastik hamuru sert. Tekerin izi Schwalbe tour plus ile Mondial arasında kalmış. Lastik oldukça zor patlıyor 10.000 kilometreye geldiğimde arka tekerde aşınmalar açıkça belli oluyordu. Hamuru da sert olduğundan ıslak zeminde iyi değil. Türkiye için fiyat performans ürünüdür. Lastiklerin ömrü bittiğinde Schwalbe Maraton MTB modeline geri döndüm. 

 

13 – Gürkan Genç’in bisiklette kullandığı yedek parçalar

Bisiklette kullandığım parçalar zaman içinde eskidiğinden yenilemek gerekiyor. Fakat her parçanın yedeğini taşımakta mümkün değil. Bölgesel olarak neleri taşıyacağıma dikkat ediyorum. Mesela yedek bir zinciri Avrupa’da taşımak gereksiz çünkü her kasabada ve şehirde iyi bir bisikletçi bulmak mümkün. Bunun yerine zinciri birbirine bağlayan link taşımak daha avantajlı veya bir kaç bakla işimi görüyor. Fakat Afrika’da zincir taşımak şart. Gene aynı şekilde yedek dış lastik yerine dış lastik yaması Park tool Tb-2 taşımak daha iyi. Burada da aynı durum geçerli. Eğer Afrika’da pedallıyorsanız yedek lastik de şart. O halde şöyle diyebilirim. Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika kıtalarında yanımda taşıdığım yedek ekipmanlar farklı; Asya ve Afrika’da taşıdıklarım farklı. Zincir, fren balataları , lastik, iç lastik, inner hub, kaset, vites telleri, fren ayar vidaları, vida ve pullar, gidon göbeği rulmanı, amortisör için hava basacak pompaya ek aparat. Kıtaya göre malzeme çantasını en baştan düzüyorum.

14 – Gürkan Genç’in kullandığı bisiklet çantaları

ORTLIEB BİSİKLET ÇANTALARI

Ön tarafta yanlarda yer alan çantalar 4.1L+4.1L  Ortlieb Fork Pack 4.1L

Ön tarafta üstte 15 Litrelik bir adet Oritlieb Hadlebar-Pack 15L

Ön gidon çantası 6 Litre  “Ortlieb Ultimate Six Plus 6L

Kadro ortasında 6 Litre  Ortlieb Frame Bag 6L

Sele arkasında 16 Litre Ortlieb Seat pack 16 L

Arka Tarafta yanlarda yer alan çantalar 4.1L+4.1L Ortlieb Fork Pack4.1 

Ve gene bu çantaların ortasında arka bagajın üstünde bir adet daha 4.1L Ortlieb Fork Pack ve üst boruda alet çantası olarak da 1 L Fuel Pack çantası vardı

Toplamda 64.5 Litrelik  bagaj kapasitesi var.

4.1L Arka Sağ çanta; 1 şort pantolon,   1 Tshirt,  1Gömlek,   2 Don, 1 çorap , 1 Havlu, Sabun, kişisel bakım eşyası (bunun içinde küçük bir traş makinası da var), 1 adet 5tb harici disk, 16 litrelik nano kumaş sırt çantası. Bu düzen sayesinde tek gecelik ev veya misafirlikte gerekli olduğunda yanıma alacağım tek çanta bu olur. Toplam Ağırlık 2Kg

4.1L Arka Sol çanta:  Termal uyku tulumu içliği, Uyurken giydiğim bir adet şort ve tshirt bunlar çantanın en tepesinde dururlar . Sıcak gecelerde her zaman uyku tulumunu kullanmak zorunda değilim. Sadece uyku tulumu içliği ile uyuduğum geceler oluyor. Ve bunlara hemen ulaşabiliyorum. Çantanın altında. 1 adet pantolon, 2 adet teknik atlet, 1 adet gömlek, 1 adet don, 1 adet gömlek. Bu takım taklavat resmi veya şık yerlerde giydiklerim. Ağırlık 2Kg

16 L Arka üst çanta: The North Face Inferno uyku tulumu.  Konforsa konfor -40C uyku tulumu . Çanta dışında sağlı sollu terlikler durur. Çıkarıp kullanması ve yerleri çok pratiktir. 1.5KG

15L  Ön Gidon Altı Çanta:  Bu çantanın içinde 2 adet Dry Bag çanta var.

En sağ tarafta Yer alan dry bag içinde termal üst ve alt içlik, Kaz tüyü mont, ince ve kalın olmak üzere iki eldiven, termal kulaklık, termal ağızlık ve rüzgar geçirmeyen ekipmanlar, iki kışlık çorap, bir adet buff, ilk yardım çantası, tansiyon cihazı, bir adet don. Dry Bag in hemen dışında Yağmurluk durur hemen elimin altındadır. Çantanın içine geri soktuğumda içerideki Dry bag’in dışında durduğundan ıslak ve çamurlu da katlayıp koysam içerdeki diğer kıyafetlere zarar vermez

Çantanın Sol tarafında  Drybag içinde Therma Rest Apax şişme mat, şime mat pompası ( eksi derecedi havalar için önemli mat için kristallenmeyi engeller) ve şişme yastık.

Çantanın ön tarafında dışarda Çadır polleri

Toplam Ağırlık  3 kg

6Litre Ön gidon Üst Çantası:  Cüzdan, cep telefonu, kalem, diş fırçası, diş macunu, snowpeak kaşık, GoPro 9, pasaport, gözlük, GoPro’nun yedek pilleri, elektronik kitap Kindle Oasis, Garmin Insearch takip sistemi, Leatherman çakı, Black Dimond usb’den şarj edilen tepe lambası, İpad ve sarj kabloları küçük bir hoparlör, harici pil. Toplam ağırlık 5Kg

6L Kadro ortası çanta: Çanta içinde  DJI Mini 3pro  Drone . Katlanabilir sandalye ve  pompa burada duruyor 2KG

4.1L ön Sol Çanta : Ocak, Rüzgarlık, 9/16 anahtar, 3 paket 250gr makarna 3 konserve tuna, 500gr muslı  3KG

4.1L ön Sağ Çanta : Çadır 800gr

4.1L Arka Bagaj üstü : Spor ayakkabı, Yağmur Pantolunu, Tozluk 1KG

Toplam çanta ağırlık 20.2 Kg ile 26kg arasında günlük koşullarda değişiyor. Sebze, meyve su, benzin ve yağ ağırlıkları bunların içine dahil oluyor.

20KG çantalar  + 3Kg su +  14Kg bisiklet bagaj ve suluk aparatları ile birlikte + 80Kg Gürkan  = 117Kg toplam ağırlık

5 mevsim koşullarında hafif ve yüksek teknoloji ile yerleşim yeri görmeden uzun mesafeler gidebilecek bir bisiklet düzeneği olmuştur.

Ek bilgi: 5. mevsim dediğim olay çok sıcak veya çok soğuk havalardır. Ülkelerin sınırlı ve belli başlı bölgelerinde görülür.

15 – Gürkan Genç’in kullandığı Gps ve takip sistemi hangisi?

Gps ve yol izi kayıdını nasıl arşivliyorum

Garmin Edge 840 Solar  (Gidonun ortasında)  yolculukta kullandığım GPS sistemi. Bisikletin gidon boğazına takılı bir halde duruyor. 2023 yılında bunu kullanmaya başlamamın sebebi artık Güneş ışınlarından kendini şarj etmesi oldu.  Tur sırasında sabah 7:00 de açıyorum akşam hava kararmadan 18:00 gibi duruyorum ve 4 gün boyunca pili yetiyor. Dinamodan şarj etmem ayrı bir güzel. ClimbPro özelliği bunda biraz daha farklı herhangi bir rota çıkartmadan kapsamlı bir harita ile otomatik olarak önümdeki tırmanışları çok iyi bir şekilde gösteriyor. Radar, Hız, Isı, Kadans,  sensörleri ile birlikte kullanıyorum. Nabzı da kolumda ki saatten alıyorum.

Garmin GPS çöllerde ve köy yollarını tercih ettiğim zamanlarda kullandığım sistemdir. Anayol hattının nerede olduğunu haritadan görüp ara yollarda seyahat etmemi, çöl geçişlerinde su ve erzak tüketiminin idareli kullanımını, şehir merkezlerinden en kısa yoldan şehir dışına çıkmamı sağlayan yoldaki en büyük yardımcılardan biri. Ayrıca bu yolculuğun yol izi kayıtlarını tutan, nerede kaç metre tırmandım, bisikletin pedal hızı nedir, kalp atış ritmimi, kaybettiğim kaloriyi, hava sıcaklığı kısaca yolla alakalı tüm dijital verileri kayıt eden ve yolculuğun hangi koordinatlarda, mevkilerde bisikletle yapıldığını resmileştiren cihazdır! Tüm Yol kayıtları her ay Garmin Dashboard’a yüklenir! : ) Türkiye – Japonya yolculuğunun da yol izi kayıtları mevcuttur. Ayrıca tüm veriler Strava uygulaması üzerinden de takip edilebilir.

Cihazın gün sonunda tüm verileri Strava ve Garmin Connecte atması, sürüş sırasında telefon ile senkronize çalışması. Komoot programından bir coğrafi konumun verilerini çok basit bir şekilde telefondan göndermem büyük kolaylıklar. Cihazın eksi bir yanı var mı ? Hayır yok oldukça kullanışlı.

Yol izi kayıdı neden tutuyorum?

hazır bu kadar geziyorken seyahatin verilerini rekorlar kitabına vereyim dedim. Hedefim dünya rekorları kırmak falan değil fakat böyle bir tur yapınca ister istemez bir kaç rekor kırıyorsunuz. Hazır kırıyorken de kayıt altına almam güzel oldu. Bu arada ufak bir detay; uluslararası gezilerde yol izi tutmak soruşturmaya tabi tutulduğunuzda başınıza dert açabilir.

-30C den sonra bu cihazlarınişlemcisi yavaşlıyor. Dokunmatik ekranda dokunuşları geç algılamaya başlıyor. Bisiklet üstünde -40C gördüğünde ekran buz kaplanıyor. Bisiklet üstünde -57C gördüğünde hala çalışmaya devam ediyor. Fakat dokunmatik ekran çalışmıyor.  Artı sıcaklıklarda 55 derece üstünde ekrana dokunulduğunda istenilen yeri açmıyor. 60 derecede hiç bir şey açmıyor ekran kitleniyor fakat yol verilerini kayıt etmeye devam ediyor.

Garmin Enduro2  pro Solar  Garmin’in en iyi akıllı saatlerinden biri . Dünya turunda saat kullanmaya, göğüse takılan nabız bantlarından kurtulmam ile başladı.  Bu süreç  ilk satın alıp kullandığım ürün Vivo active serisi oldu. Kayışı koptu baktım değiştiremiyorum. Vivo Active musıc serisine geçtim 3. Senenin sonunda onda da şarj sorunu baş gösterdi. Bu süre zarfında Garmin Türkiye sponsor oldu ve kendileri amiral gemileri Fenix 6x Pro Solar gönderdiler ve son olarak o cihazı da benden alıp daha uzun pil ömrü ve daha farklı özellikleri olan Enduro 2 saati verdiler

Elde ettiğim veriler Şöyle.

  •  %0 – %100 sarj edilme süresi 1 saat 45 dk. Tur sırasında aktif kullanımda 6 günde bir sarj ediyorum. Bisiklet sürmediğim ve bir şehirde köyde sabit bir alanda yaşamaya başladığında 15 günde bir şarj ediyorum.  Koşu ve yürüyüş yaptığımdan gps aç kapa yaptığımdan dolayı 15 gün. Tabi burada turdaki gibi her gün çalışmıyor. Sanırım hiç bir aktivite yapmasam 25 güne kadar çıkar gibi duruyor benimde aktivite yapmadığım öyle bir süre yok.
  • Bisiklet önünde ki Edge 840 solar gps sistemine , Enduro 2 HR (kalp ritmi) yayını ile bağlandığında 6 saat içinde %15 sarj harcıyor. Yolculuk sırasında bu şekilde kullanırsam her 6 günde bir sarj ediyorum bazen 7 günde oluyor. Sanırım güneşin saat yüzeyine çarpma açısı ile alakalı bir durum.
  • Bisiklet sürerken 8 saat boyunca güneşe maruz kaldığında 1 saatlik şarj yapıyor . ilk solar saatlere göre oldukça iyi.
  • Saat kaza anını algılayıp cep telefonuna bağlanıyor ve sisteme kayıtlı arkadaşlarına kaza yaptığını kordinatın ile birlikte mesaj atıyor.  1 Kasım 2022 gerçek bir kazaya karıştım ve bir kaburgamı kırdım bisikletten düştüğümde kaza yaptığımı algıladı.  Fakat saatin bileğine takılı olduğu eline bir meyve  suyu alıp onu sallarsan gene kaza yaptığını sanıp mesaj atmadan önce geri sayıma başlıyor
  • Saat Garmin Inreach’e bağlıyken kurs programındaki tüm yol verilerini garmin inreach haritası üzerinde çok güzel çıkarıyor. İnreach haritasındaki ölçümlerde net.
  • Saat üstünden garmin inreach’e bağlanılıyor ve saat ekranından uydu üzerinde S.O.S atabiliyorsun. Fakat kaza anında kendisi otomatik Garmin İnreach’e bağlanmayıp telefondaki GSM hattına bağlanıp oradan mesaj atmaya çalışıyor. Telefonun çekmediği bir yerde, kaza yaptın ve kendinde değilsin ee ne anladım ben garmin inreach’e bağlı olmasından. Bir yazılım eksikliğinden dolayı sıçtın. Umarım yakın bir gelecekte bunu düzeltirler. (Düzelttiler)
  • Gene Garmin Inreach’e bağlıyken ve Gps modu açık bisiklet sürüşümde 12:40’da (Oniki saat kırk dakikada) %49 pilini kullanabildim .
  • Mesela iki veya üç günlük faliyet geçireceksin aktif spor ekranını akşam uyurken dinlenme moduna alıp, Saatini normal şekilde kullanıp, uyandığında tekrar faliyete başlamadan önce kayıtlı verilere, kaldığın yerden devam edebiliyorsun.
  • Bisiklet için harita kullanımı gereksiz. Uzun Yürüyüşler ve belki koşu için uygun olabilir. Fakat bisiklet kullanırken hiç kullanışlı değil.
  • Ekran büyük dikkat etmek hatta, ekranını korumak için ekran koruyucu almak şart.
  • Bisikletim 40kg, ben 82 kiloyum bisiklet sürüşlerimde ki VO2Max yanlış ölçülüyor. Bu noktada bisikletin ağırlığı opsiyonel olarak eklenmeli, burada bir yazılım hatası var.
  • Youtube music ile anlaşması yok. İyi de kardeşim herkes spotify kullanmak zorunda değil ki. Youtube uygulaması da  eklenmeli.
  • Şili ‘de katıldığım dayanıklılık yarışında Garmin Inreach cihazına bağlı haldeyken 25 saat 40 dakika boyunca kayıt tuttu ve pil ömrü %20 kaldı. Kayıt+gün içi çalışmasıyla toplamda 30saatin üzerinde çalışarak %20 pil ömrünün kalması hakikaten çok iyi. Burada pil ömrünün bu kadar iyi olmasının en büyük nedeni bisiklette gidon tutuş sırasında saatin aynı açıda uzun süre güneş ışığına maruz kalması. Bu değer koşucuların saatinde aynı olmayacaktır. Bu yüzden Bisiklet üstündeki Edge 850 solar hep sabi durduğundan çok güzel şarj oluyor
  • Paketinden çıkardıktan 10 ay sonra pil ömrü hala çok iyi
  • Sonuç olarak bir sporcunun sahip olabileceği en iyi saat her açıdan  Enduro 2  solar ve bir üst Enduro 3 de nasıl bir özellik koyacaklar merak ediyorum. Tansiyon ölçmesini bekliyorum 🙂

Neden bu sistemleri kullanıyorum?

1 – Seyahatte alınan yolun A noktasından B noktasına bisikletle yapıldığını gösteriyor. gelecekte gerekli mercilere verilecek yol bilgileri ile bu durum ıspatlanmış oluyor.

2 – Bu veriler ülkemizde “Gürkan arabaya başka bir ulaşım aracına biniyordur” diyen herkesi susturuyor . Ülkemizde artık benim A noktasından B noktasına sadece dünya turu rotasında bisikletle gittiğim bilinmekte. Bilmeyenlerin ağzına lafı da artık ben değil, bu durumu bilenler bu sistemlerdeki kayıtları takip ederek  rahatlıkla söylüyor

Seyahatimde tahmini rakamlar yoktur. Net  dijital veriler vardır!

Anlık Konum takip paylaşım sistemi Garmin Inreach Mini

Garmin Inreach kişisel güvenlik ve takip sistemi. www.gurkangenc.com adresinde hemen başlangıçta “Anlık Konum Garmin İnreach ” bölümü var. O alana tıkladığınız zaman dünyanın hangi noktasında pedalladığımı bu alet sayesinde görebilirsiniz. Her sabah pedallamaya başladığımda makineyi açıyorum ve akşam kamp attıktan sonra kapatıyorum. 10 dakika sinyal aralığı ile 10 gün, 30 dk sinyal aralığı ile 20 gün pili dayanır. Bu cihazı kullanmam sanırım en çok annemi sevindirdi. En azından an ve an nerede olduğumu görebiliyor. Cihaz her 10 dakikada bir sinyal atar. Benim gittiğim rotanın izini birebir çıkartmaz. 30 dakika boyunca 10 km hızla giderim sinyaller birbirine çok yakın düşer. sonraki 30 dakikada 35 km hızla giderim sinyallerin arasındaki fark açılır bu demek değildir ki Gürkan Genç vasıta kullanıyor. Ayrıca sayfaya baktığınızda sağ tarafta günün km ve başka bilgileri gözükmektedir, o bilgilerde kilometre kuş uçuşudur.

https://eur-share.inreach.garmin.com/gurkangenc  

Aynı cihaz üzerinde SOS yardım butonu var. Bu buton sayesinde en yakındaki acil müdahale ekiplerine ve sistemde kayıtlı olan telefon numaralarına haber verilmekte. Gene dünyanın her noktasında hava durumu raporu alıp, bulunduğum noktadan sistemde kayıtlı hazır mesajları yollayıp üstüne mesaj almama olanak sağlayan bir sistem.

16- Gürkan Genç dünya turu seyahatinde nasıl kıyafetler kullanıyor ve kullandığı kıyafetlerin markası?

The North Face Mont, Pantolon, Gömlek, Tshirt, Teknik Atlet, İçlik, Şapka, Bere, Ayakkabı İç Çamaşır, Gözlük

The North Face Montlar

Yıllar geçtikçe montlar hafifledi kumaşları değişti, daha az yıpranan malzemeler yapılmaya başlandı ve çantanın içinde daha az hacim kaplayacak kıvama geldiler. Öte yandan geçmiş yıllarda kullandıkları  bazı modellerdeki  tekstil ürünleri daha kaliteliyken yeni ürünlerinde aynı kaliteyi yakalayamadılar.

Yağmurluk ve Rüzgar Kesen

The North Face Men’s Dryzzle Future light . The  North Face yıllar içinde geliştirdiği kumaş teknolojisi ile sonunda Gore-Tex kumaştan kurtulmayı başardı.  uzun bir süredir bu yağmurluğu kullanıyorum. Aynı zamanda bir rüzgar kesen. Eğer çok zorluk soğuk bir coğrafyadaysam da içinede aşağda ki montu giyiyorum

Soğuk havalarda kullandığım mont: Havaların soğuduğu dönemde The North Face Men’s Thermoball Full Zip Jacket. Bu montu aynı zamanda Fuseform’un içine giyerek -40 derecelik havalarda pedallamak mümkün. Mont katlanarak sol cebinde yer alan ufak çantaya sığıyor, avuç  içinden biraz büyük bir hale geliyor. Çantada yer kaplamaması açısından oldukça önemli.

The North Face Pantolonlar 

Bisiklette 2 adet pantolon bulunmakta. 1 adet içlik

Yağmurlu, soğuk ve Rüzgarlı havalarda: The North Face Antora Rain Pants. Yağmurlu havalarda pedallarken üstümde olan bu model zerre su geçirmedi. Pantolon aynı zamanda windstopper fakat pantolon esneme yapmadığından dolayı her pedal çevirişte yukarı çıkıyor. Arada kalan açıklığı Japonya seyahatinde Güney Kore’de aldığım Colombia’nın Titanium serisinden Gore-Tex tozluklarla kapatıyorum. Yağmurlu havalarda bisiklet sürerken pantolondan akan su tozluklara gidiyor ayakkabıya bile hiç değmiyor. Gene bu ürün de cebinde yer alan ufak çantaya sığıyor ve avuç içinden biraz büyük bir hale geliyor. Çantada yer kaplamaması açısından oldukça önemli.

Çok soğuk havalarda kullandığım:  The North Face’in termal alt içliklerinden kullanıyorum. Model eski olduğundan şu anda sayfalarında bulunmamakta.

Günlük pantolon ve Bisiklet şortu :

 The North Face  Men’s Exploration Convertable Tapered Trousers Bu modelden iki farklı renkte bulunmakta; siyah ve yeşil. Bu pantolonlar aynı zamanda şort olabiliyorlar. Islandıklarında hemen kuruyorlar. Belli dönemlerde bisiklet sürerken de bu pantolonları kullanıyorum. Ayrıca bulunduğum ülkelerde resmi davetlere bu pantolonlarla gidiyorum. Pantolonların bir başka güzel yanı diğer ürünler gibi kendi ceplerine katlanıp sığıyor ve çok küçük hale geliyorlar. Yıllardır da üretiyorlar.

TNF Şort 

Bisiklette bir adet The North Face Exploration Short bulunmakta. Şimdiye kadar bisiklet kullanırken giydiğim en iyi şort. 2.5 sene sonunda ancak dikişlerini attırmayı başardım. Özellikle siyah olanının kumaşında biraz aşınma oldu fakat 3 sene kullandıktan sonra yeniledim.. Suya karşı dayanıklı, çok hızlı kuruyor, likralı olması muhteşem bir rahatlık. Ceplerinin içi fileli oldğundan bisiklet sürerken  apış arası ve iç çamaşırında her zaman havalanmasına imkan sağlıyor . Gülük kullanım içinde çok uygun

The North Face  Gömlek

Bisiklette 3 adet The North Face  Men’s Sequoia Shirts  gömlek bulunmakta. Çantalarda çok az yer kaplıyorlar. Çantadan çıkardıktan 10 dakika sonra ütülenmiş gibi kırışıklıkları gidiyor. UV koruması var. Koltuk altlarında ve sırtında hava kanalları var. İçe giyilen teknik malzeme ile serinlik etkisi yaratıyor. Nemli ve ıslak kalmıyor, hızlı kuruyor.

T-Shirt

2 adet The North Face’in teknik t-shirt bulunmakta. 1 adet de gece uyurken giydiğim tshirt bulunmakta

Teknik Atlet

The North Face de teknik atlet olmadığından  Şuan Asics markasının iki teknik atletini kullanıyorum ve oldukça başarılı

İç Çamaşır

5 adet slip Dagi marka modal kumaş slip iç çamaşırım kullanırım.

Şapka ve Bere

1 adet şapkam var , aynı zamanda çöl şapkası olarakta geçer.  Bir adet The North Face bere, 2 adet Buff ,  bir adette The North Face kulaklık bulunmakta.

KIŞLIK ELDİVENLER

Bisiklette soğuk havalarda beş parmak eldiven uzun sürüşlerde tur bisikletlerinde kullanılmamalı. 5 parmak eldivenler ten temasını keserek dikişler arasından giren soğuk havasayesinde daha kısa sürede parmakların üşümesine sebep oluyor. Bu yüzden iki parçalı eldivenler dış katman olarak tercih edilmeli ve bu eldivenin Rüzgar kesme özelliği yani wind stoper özelliği olmak zorunda. Bunun içine 5 parmak termal bir eldiven giyebilirsiniz. Veya dış katmana 5 parmak çamaşır eldiveni altına 5 parmak termal eldiven de gene aynı etkiyi yapacaktır. Fakat bulaşık eldiveni ile eldiven içinde terleme oluşacaktır bu da uzun vadede sıkıntı yaşatır.

Oakley Gözlükler

Bisikletle yıllar içinde kullandığım gözlüklerin hepsinin marka ve modellerini şu yazımda paylaştım. Kırılmalar, çalınmalar ve çizilmeler sonucunda gözlükler hep değişti. Şu an kullandığım Oakley Radar gözlükleri hakkında da detaylı bilgileri gene yazımda paylaştım. Bisikletle dünya turunda kullandığım gözlükler ile ilgili yazı için tıklayın

TNF Koşu ayakkabısı, Shimano Bisiklet ayakkabısı ve TNF terlik

“Shimano XM9 Gore-tex Spd Mtb Boots” kullandığım ayakkabı. Spd kullananlar bilir ayakkabılar takır tukur ses çıkartır. Bu ayakkabıda böyle bir ses gelmiyor, vibram tabanlar Spd’den biraz daha yüksekte. Fakat arazide veya karlı bir alanda yürümek istersen kilit mekanizması çok fazla çamur ve kar biriktiriyor ve yürümemi zorlaştırıyor. Su geçirmiyor. Fakat pantolondan akan su paçalardan içeri girebilir. Bunun önüne de tozluk kullanarak geçiyorsun. Ayakkabıyı hem yaz hem kış aylarında kullanabiliyorum. -10C’den sonra soğuk havayı hissediyorsun. Ayakkabıyı yarım numara büyük alıp alt tarafına yünden bir astar yerleştirdim. Böylelikle soğuk kış günlerinde de gayet güzel korumaya başladı. Karlı ve buzlu havalarda Spd olayına hiç girmiyorum fakat onun dışında çoğunlukla pedallara kitli bir şekilde sürüşümü gerçekleştiriyorum.  Bisiklette hep bu ayakkabıyı kullanınca zamanla Gore-Tek özelliğini yitiriyor. Kırılma alanlarında çatlamalar meydana geliyor. Hatta zamanla parmağımın girebildiği kadar bir delik oluştu. Bu şekilde bir teste tutulan bu ayakkabı için şunu söyleyebilirim. Performans olayı fiyatı hak ediyor. Bu ayakkabının yanında bir adet crocks terliğim ve TNF Vectiv spor ayakkabım var.  2 uzun termal çorap, bir bilek hizası termal çorap ve iki bilek hizası çorap vardır. TNF ayakkabımı da arka yanlarda duran iki çantanın ortasında taşırım

17 – Gürkan Genç’in kullandığı kamp malzemeleri nelerdir? 

Çadır, Uyku Tulumu, Uyku Tulumu İçliği, Mat, Tepe Lambası, İlk Yardım Çantası

Kullandığım Çadır Hangisi?

The North Face Triarch 1 Tek kişilik 860 gr ağırlıkta olan ve tek pol olan oldukça kullanışlı bir çadır. Arka ve ön tarafında bisikletin çantalarını koyabilecek kadar kapalı bir bagaj alanı var. Arka tarafına bisiklette 4 adet bulunan 10 litre çantaların tamamı sığıyor. İçeride eşyaları koymak için başta ve sonda iki, çadırın tepesinde 2 olmak üzere toplamda 6 göz var. Yağmurda ve saatte 21 km esen rüzgarda test ettim, başarılı. Üst tentenin altında tamamen sineklikten oluşan ikinci alan var. Yağmurluğu çıkardıktan sonra geceleri 160 derecelik açı ile gökyüzündeki yıldızlar muhteşem bir şekilde seyrediliyor. Bu çadırı ilk olarak 2016 Mart ayında kullanmaya başladım ve 2018 Şubat ayında yenisini aldım. Dikkatli temiz kullanmama rağmen bana en fazla iki sene dayanabildi. 2023 yılında fermuarını değiştirip daha kullanışlı bir hale getirdim.

Hangi uyku tulumununu kullanıyorum?

Seyahat rotamı incelerseniz göreceksiniz ki en zorlu zirvelere pedallayarak çıkıyorum, en sıcak dönemlerde çölleri, en soğuk dönemlerde zirvelere veya kutup noktalarına gidiyorum. Zorlu koşulları az hastalanarak veya hiç hastalanmadan geçmek istiyorsam ekipmanım iyi olmak zorunda. Bunlardan biri de bu ortamlara uygun uyku tulumu ve uyku tulumu içliği.

The North Face Inferno seyahatlerimde yüksek derecelerde soğuklarla mücadele ettiğimden bu tulumu kullanıyorum. Tulum -40 C tulumu. Rusya geçişim sırasında çadır içinde -40 C’yi geçen soğuklarda uyudum. Su geçirmeme özelliği var. Bu tulumu battaniye gibi kullanmak biraz zor çünkü fermuar kısmı ortada ve yarıya kadar açılıyor, öte yandan kışın muhteşem bir koruma yapıyor. Fermuarın ortada olması kitap okuma bilgisayar veya telefon ile tulum içinde uğraşmamı kolaylaştırıyor. Ayrıca -40C tulumuna göre oldukça hafif. 12 senedir kullanıyorum.

Hangi Uyku tulumu içliğini kullanıyorum?

Uyku tulumlarının içinde terleme olur ve bu çoğunlukla rahatsız eder. Bunu önlemek için uyku tulumu içliği şart. Ayrıca bu içlikler uyku tulumunun iç tarafını temiz tutmaya yarar. Böylelikle uyku tulumunu sıklıkla yıkamak zorunda kalmıyorum. Sadece içliği yıkıyorum. Farklı kalitelerde içlikler bulunmakta; benim kullandığım içlik Sea to Summit serisinin “Reactor Compact Plus”modeli. Bu içlik sadece 11 C bir ısı veriyor. Yani yaz aylarında sadece bu içlikle uyusam yeterli oluyor.

Şişme mat olarak Hangi markayı tercih ediyorum?

Kullandığım Mat “Therm-a Rest Pro Lite Apex “. Dünya turumda bu üçüncü matım; birincisi gene aynı markanın farklı bir modeliydi, bozulunca Türkiye’den arkadaşım İlker Burgaç bunu alıp yolladı kendisine teşekkür ederim. 2. matım Bolivya’da bozuldu. Her ikisinin de bozulma sebebi yoğun kullanım koşulları. Her iki matı da yaklaşık olarak 3,5 sene kullandım. Pro Lite Apex garanti kapsamında, firma Şili’ye Kuzey Amerika’dan yolladı. 580 gram ağırlığa, 5 cm yerden yükseliğe sahip. Bir önceki matıma göre tabanın su geçirmezlik olayı daha yüksek ki Botsvana anılarımı okuyanlar bir önceki matımla nasıl bir yerde uyuduğumu iyi bilir. Therma Rest All Season ile gelen ve iki kalem pille çalışan ufak bir pompayı bunda da kullanabiliyorum. Ben diğer işlerimle ilgilenirken o matı şişiriyor ve olması gereken basınçta bırakıp duruyor. Ayrıca sıcak yaz günlerinde kendime üfletmek güzel oluyor. Bu matın en sevdiğim özelliği sağa sola döndüğümde hiç ses çıkarmaması.

Tepe Lambası hangi markayı kullanıyorum?

Bu yolculuk boyunca 4 tane tepe lambası değiştirdim. Çoğunlukla ya kırıldılar ya da nemden sudan bozuldular. Şu anda kullandığım “Black Dimond Revolt” modelini Güney Afrika’da arkadaşım İsmail Naltı hediye etti. 3 kalem pille çalışıyor eğer kalem piler şarj edilebiliyorsa üzerinde usb girişinden direkt sarj etmek mümkün. 130 Lumen.

İlk yardım çantası var mı? 

Tur boyunca yanımda ilk yardım çantası mevcut. Bu çantaya zaman içinde bazı ufak tefek eklemeler çıkarmalar yaptığım oluyor. Özellikle kene için bir iki ekleme yaptım. Sivrisinek ilacı, ağrı kesici, kas gevşetici ve kasık mantarı ilacı mevcut. Tırnak makası, cımbız, törpü, ucu sivri olmayan küçük makas, ishal ve kabızlık ilaçları, antibiyotik. Bunların yanında kendime serum hazırlayabilecek karışımı ishal ve zehirlenmeye karşı 4 doz hazırda bulunduruyorum. Olduğum aşılar; Difteri, Tetanoz, Japon Ensefaliti, Meningokok, Sarı humma, Tifo, H. Influenza aşısı, Pnömokok, Hepatit, Covid19 için iki doz AstraZeneca Bunların dışında yanımda prezervatif de taşıyorum. (Bunu niye yazdın diye soran var. Canım benim cinsel ilişkiye girdiğinde uzvuna takacaksın ki başka hastalıklardan da korunasın. Eşek kadar insanda ayıp ayıp diye mesaj atmış. Hadi canım hadi…. Yallah!) Bu liste içinde güneş kremi bulunmuyor. Güneşte genellikle uzun kollu gömleğimi giyiyor ve yüzümü, ensemi kapatan çöl şapkası ile geziyorum. Şu zamana kadar hiç yanma sorunum olmadı. Özellikle enseyi kapatan şapka kullanılması çok mühim!! Kremi sürdüğün ten zaten yoldaki terlemeyle bir süre sonra kremi tamamen teninden kusacak bu yüzden krem sürmeye veya taşımaya gerek yok. Bunun yerine uzun kollu nefes alan kıyafetler kullanılmalı.

18 – Gürkan Genç’in kamp sırasında yemek yapımı için kullandığı ekipmanlar nelerdir?

Kamp Ocağı, Su Arıtma Sistemi, Su Tankları, Tencere Tava, Kaşık, Çok Amaçlı Çakı, Balta

Kamp Ocağı markası ve modeli nedir?

“Msr Dragon Fly” Bezin ve mazotla çalışır. Bakımı gayet kolay, hafif, dayanıklı, tozlu ve kumlu ortamlarda mükemmel performans, uluslararası gezilerde başkentlerde mutlaka yedek ekipmanını satan dükkan bulma şansı yüksek. Fazla yer kaplamıyor. Sağlam. Daha ne yazayım işte, uzun turlar yapacaksanız ve yakıttan tasarruf etmek istiyorsanız çözüm kendileri olur. Nokta! Şöyle bir bilgi daha vereyim. Benzin tankını ocağa bağladığınızda ocak kapalı olsun. 30 defa pompalayın. Sonra hafif bir açın ocağı benzin gelsin geri kapatın. Çakmakla yakın, önce üstteki demir parçası ısınsın. Tam sönecek gibiyken biraz daha acın iyicene o siyah is bırakan duman gitsin zaten sonrasında mavi alev kıvamı gelecektir. Ha bir de benzin şişesinin üstünde pompasını takılı bırakmak gibi acemilik yapmayın. O pompa ilerde bozulacaktır. Bunu yapan bir çok tur bisikletçisi ile tanıştım. Korkmayın elinize biraz benzin bulaşsa bir şey olmaz.

Su Arıtma Sistemi kullanıyor musun?

“Guardia Puifier” Gerçekleştirdiğim her iki turda da yanımdan ayırmadığım seramik su arıtma sistemi. Tortu, kum, çamur, bulanıklık, renk, koku, kötü tat, parazit ve parazit yumurtalarını, kurt, ağır metal iyonlarını sudan ayrıştırır ve içilecek bir kaliteye getir. Gobi Çölü’nde çişimi arıtıp tatlı sularla karıştırıp içtiğimi de göz önünde bulundurursak geriye söylenecek söz kalmıyor.

Su Tankları var mı ve kaç litre?

Oritlieb Su çantaları Bisiklette bir tane 4 litrelik su çantası bulunuyor. Yerleşim bölgelerinden çok sık uzaklaşan biriyim. Bu yüzden bu su tankı oldukça iş görüyor. Büyük plastik şişeler taşımakta oldukça iyi. Ayrıca ağız bölgesi MSR su arıtma cihazı ile uyumlu. Gene 4 litrelik bu tankla duş alma imkanı da var.

Tencere ve kaşık  hangi markaları kullanıyorsun?

Titanyum kaşık Snowpeak Spork klasik modeli. Oldukça hafif, dayanıklı ve kullanmaktan memnun olduğum ürün. Tencere olarak  Stanley Vacum Coffee System kullanıyorum.  Aslında bu kahve içmek için yapılmış bir termos. Fakat tek kişinin yiyebileceği bir yemeği yapacak kadar geniş bir tencere aynı zamanda iki bardağı, saklama haznesi ve 500ml su da alabiliyor. Kısacası kapitalizim düşmanı bir termos yapmışlar idda ediyorum bundan daha iyi bir termos yok o kadar net 🙂

Hangi marka çakıyı kullanıyorsun?

“Leatherman Wave”. Uzun tur yapan veya kamp yapmasını seven herkesin çantasında olması gereken önemli bir parça. Pense, bıçak ve testeresi oldukça iyi. Testere ve bıçak bölümünün kitlenebilmesi olası bir ters harekette kendini kesmeni önlüyor. Ayrıca pensesi de oldukça kullanışlı. Törpü, ufak bıçak, yıldız ve düz tornavida, konserve ve şişe açacağı, ufak bir cetvel de mevcut

Balta neden taşıyorsun?

Balta ilk başlarda ne işe yarar diye düşünüyordum böyle bir turda o kadar çok yerde kullandım ki ben bile şaşırdım. Çok küçük bir balta böyle turlarda fena olmuyor. Kadroda suluk yanında durur.

19 – Gürkan Genç’in kullandığı telefon, bilgisayar, aksiyon kamerası, drone, harici disk, pil, traş makinası , e-kitap, sd kartlar hangileri?

Hangi marka Bilgisayar kullanıyorsun?

Ipad 2020, Türkçe Sihirli Klavyesi , Kalemi, bir adet çoklu usb girişi, su geçirmez çantası

2020 yılına kadar microsoft ürünleri ile devam ettim. Surfacepro4 bilgisayarım bozulunca artık işletim sistemini değiştirme kararı alıp bu cihaza geçtim. İyi ki de geçmişim.  Bisikletin ön gidon çantasına sığacak kadar küçük, Microsoft’un tüm uygulamalarını kullanabiliyorum, üstüne telefonlarımızdaki tüm uygulamaları kullanıyorum. O da yetmiyor 4k videolarıma inanılmaz hızlı render atabiliyorum Luma  Fusion programı ile ve daha anlat anlat bitiremeyeceğim bir sürü özelliğini zevkle kullanıyorum. Geç kalınmış bir değişim. Bisikletteki tüm elektronik cihazım ile de bağlanıyor. Gopro, Garmin cihazları ile de bluetooth üzerinden, Kindel ve DJI mavic air.

Hangi marka Drone tercih ediyorsun?

Dünya turumda 2014 yılından beri drone kullanıyorum. Drone ile çekilmiş video fotoğraf pek paylaşmasam da arada bir Instagram’da paylaşıyorum ve videolarda drone kullandığım anlaşılıyor. Yıllar içinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte drone taşımak da çok kolaylaştı. 2018 yılından beri  “DJI Mavic Air” kullanıyordum fakat 2022 yılında bozuldu. Yeterli bütçem olduğunda satın alacağım model DJI Mini 3 pro veya daha küçük ve ileri bir teknoloji

Fotoğraf Makinası kullanıyor musun? 

Dünya turunda sırası ile Cannon Gx, Sony Nex7, Sony Alpa 7R Mark2 ve son olarak 2017 de  Sony RX100 M5 kullandım. Son makina hariç kalanını kırdım.  Iphone Mini 13 aldıktan sonra fotoğraf makinası devrini kapadım.

Hangi marka Cep Telefonu kullanıyorsun?

2020 yılında Bilgisayarı Ipad pro yapınca telefonu da Iphone yapmak kaçınılmaz olmuştu özellikle fotoğraf paylaşımında inanılmaz bir rahatlık geldi. Her zaman küçük telefonları sevmişimdir. Iphone mini 13  bir telefonda istediğim her şey var. Pil ömrü benim için yeterli ayrıca bisiklette hem yedek batarya hem de dinamo var.  Güzel fotoğraf çekiyor, video çekimlerinde sarsıntıları önleyici özelliği var. Pil ömrü bu ebattaki bir telefon için ideal.  Kendisi ile ilgili youtube da bir dolu kullanıcı tecrübesi de mevcut.  Telefonun sevmediğim tek özelliği usb-c olmayışı.

Kullandığın kulaklık markası nedir? 

2020 de bilgisayarı değiştirip, Ipad pro almıştım. 2022 yılında ilk defa Iphone a geçip İphone 13 mini kullanmaya başladım ve 2023 yılında da Airpod pro 2 alarak kullaklıkta da Apple eko sistemi ile devam ettim. Telefonda ki bul uygulaması sayesinde, kulaklık kutusunun nerde olduğunu bulabiliyorsun. Aynı özellik kulakların her birinde de mevcut bu güzel bir özellik. İpad ve Iphone arasında ki ses geçişlerini kendisinin yapması çok iyi. Dışardaki sesin izalasyonu konusunda inanılmaz iyi olduğu gibi, kulaklık kulaktayken  ve müzik çalarken de dışarıda ki sesleri oldukça iyi duyabiliyorsun. Ben sadece sağ kulaklığı takıyorum. Kulaklığın Pil ömrü sürekli kullanımda 4 saat 20dk. 10dakikada kutsunun içinde sarj edince %80 dolduruyor.

Aksiyon Kamerası

GoPro Hero 9  arkadaşlarımın hediyesi. Gopro’nun bu noktadan sonra ne çıkartacağını çok merak ediyorum . Çünkü Bu kamerada video çekmekten daha fazla keyif almaya başladım. Lexar 64GB 1000x micro Sd takılı.

Harici Disk

Fotoğrafların ve videoların boyutları oldukça fazla. Bir fotoğraf nereden baksanız 20 MB üstünde yer kaplıyor. Kaldı ki bu olayın içine yüksek çözünürlükte video da eklediğinizde (4k gibi) bu arşivi yedekleme sıkıntısı ortaya çıkıyor. Yanımda 3 tane Segate 4TB disk var. Fakat bunlar yeterli olmuyor. Türkiye’ye şu zamana kadar 6 adet harici disk yolladım.

Traş Makinası 

Braun 7-1 su geçirmeyen bir sakal ve bir saç tarağı olan güzel bir makina. Bu makina sayesinde çok çok rahat kendi saç traşımı da yapıyorum .

Elektronik Kitap 

Bu kadar yükün üstüne kitap taşımak tabi ki eşeklik olur. Çok gezen mi yoksa çok okuyan mı sorusunun cevabı; benim için okuyarak gezmek veya gezerek okumak. Bu yüzden yanımda Kindle marka elektronik kitap okuyucu taşıyorum. 5 senedir yoldayım, 57 adet kitap bitirebildim. Yolda ancak bu kadar oluyor. Kindle WhitePaper modelini 2012-2016 yılları arasında kullandım sonrasında bir kaza esnasında bozuldu. 2017 yılında “Kindle Oasis modelini kullanmaya başladım ve o da Bozuldu sonrasında ve tekrarda Kindel whitepaper Modeline geçtim. Amazon’dan kitap indirebiliyorum. Türkiye’de e-kitap satışı yapan sitelerden kitaplar satın alıp Kindle’da okuyabiliyorum. Soğuk havalarda kullanma imkanım da oldu (-40’da çadırda kitap okumuşluğum var, sıkıntısız çalışıyor ) Hiç sorun yaşamadım. Ayrıca içine yüklediğim İngilizce sözlükle İngilizce kitaplar okurken bilmediğim kelimenin üstünü tıklıyorum hemen Türkçe anlamını görüyorum. Yolculuk sırasında okumaya devam! Bence her tur bisikletçisi veya sırt çantalı gezgin e-kitap edinmeli. Gideceği bölge hakkında yazarların ve araştırmacıların yayınlanmış kitaplarını da okumalı.

  • Fotoğrafta yer alan kitap Bahreyn’de tanıştığım sevgili Dilara Nagib’in (o zamanlar yaşı 16) yazdığı kitaptır.
2012’den bugüne kadar bisikletle yolculuğum sırasında okuyup bitirdiğim bazı kitaplar

Yeryüzündeki en büyük gösteri, Üstü Kalsın, Türkler niçin müslüman oldu, Amerikan okullarının kapatılması (tez), Amerikan okulları (ilber ortaylı) , Çağdaş Arap Düşüncesi Üzerine, Etiyopya Türkiye ilişkileri,  St,Petersburg’tan Plevne’ye Gazi Osman Paşa, İletişimde mazeret yok, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 2011, Paris Düşerken, Pedalımda 5 ülke, Üç Kıtada Osmanlılar, Sapiens, Savaş Sanatı,Türk lokumu, Aleksander Von Humboldt Osmanlı anıları, İngiliz Casusun anıları, Afrika coğrafyası, Afrika Sahra’yı Kebir’inde Seyahat, Kur’an, Tevrat, İncil, Cumhuriyetin ilk yüz yılı, Ulusların düşüşü, Empati, Devlet-i Aliyye, Tarhihin Gölgesinde, Africa in world history, The Bicycle Touring BluePrint,  Queen of the Desert, Ireland to India with a bicycle, The Art of Stillness, Flight of the Storks, Fields of blood, Rotasız Seyyah, 300’ler komitesi, Aptalı Tanımak, Atatürk bir milletin yeniden doğuşu,  Atatürk’ün Anadolu’ya gönderilişi, Batı Felsefesi tarihi, Bu dinciler o müslümanlara benzemiyor, Cehaletin Rönesansı, Dahi Diktatör, Amerika’da ki imam,  Ey dünya insanları hepiniz Türksünüz,  Fizik Yasaları üzerine,  Öldüren sır, Gizli Tarih 1,  Hala Ciddiyim,  Pigmelerle dans,  Halicte yaşayan Simonlar, Ibni Batuta Seyahatnamesi , Kaptan yemeğe çıktı ve tayfalar gemiyi ele geçirdi, Kürt Meselesi ve Said Nusri, Latin Amerika’yı anlamak, Latin Amerika’nın Kesik damarları, Milyarlarca ve Milyarlarca,  Sair ve Patron , Yeni Türkiye Cumhuriyeti, Tarihin izinde, Tarih Yazıcılık Üzerine, Osmanlı’da değişim ve Anayasal Rejim sorunu, İlber Ortaylı seyahatnamesi, Kadın Ruhu, Bambi, Demir Atlı Adam, Nefes, Cycling around İceland

Yol Anıları

Rota

Sık Sorulan Sorular

Tur Bisikletçiliği ve Tecrübeler

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Web sitemiz, esas olarak 3. taraf hizmetlerinden gelen çerezleri kullanmaktadır. Çerezleri kullanmamızı kabul etmelisiniz.