DÜNYA TURU ROTASI
Gelecek için Pedalla projesi tam bir dünya turu. Başarabilirsem (ki Türkiye’den Japonya’ya bisikletimle pedallayarak gitmişliğim var) amacım; bisikletimi bir ulaşım aracı olarak kullanarak dünyayı gezip ülkeme dönmek (ana sayfada kaç gündür yolda olduğum yazmaktadır). Gerçekleştirmeyi düşündüğüm Dünya Turu rotası yukarıda görüldüğü gibi olacak.
(Yoldayken bu rota değişebilir)
Rotaya bakmadan önce okunması gereken bir sayfa var. ÇOK SIK SORULAN SORULAR. Böyle bir tur için inanılmaz zengin olunması gerektiği düşünülüyor. Halbuki olay hayalimizi gerçekleştirmek için verilen emeğin ve harcanan zamanın sonunda ulaşılan noktadır. Keyifli okumalar.
Etap 1 – Avrupa (9 Eylül 2012 – 25 ocak 2014 tarihleri arasında bitti)
Türkiye , Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna, Rusya, Finlandiya ( Bu Noktada Rota biraz değişti hazır gelmişken Kuzey kutup çizgisine kadar çıkayım dedim) İsveç, Norveç, Danimarka, Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Monako, Fransa, Belçika, Hollanda, İngiltere, İskoçya, İspanya.
Etap 2 – Afrika ve Ortadoğu (25 Ocak 2014 – 25 Aralık 2016 tarihleri arasında bitti)
Fas, Cezayir, Tunus, (Libya ve Mısır rotadaydı fakat o dönemler iç savaş devam ediyordu uçakla Ürdün’e geçtim) Filistin, İsrail, Ürdün , Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Arap Emirlikleri, Umman, Etiyopya, Kenya, Tanzanya, Malawi, Zambia, Botswana, Swaziland, Lesotho, Güney Afrika.
Etap 3 – Güney Amerika ve Orta Amerika (25 Aralık 2016 Tarihinde başladım hala devam ediyorum)
Arjantin, Şili, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Bolivya,Peru Ekvador, Kolombiya,
Orta Amerika’da Panama, Kosta Rika, Nikaragua, El Salvador, Guatemala , Belize, Meksika.
Bu kıtadan Antartika’ya da geçiş yapmaya çalışacağım, yapamaya da bilirim zaman içinde göreceğiz. Olmadı Kuzey Amerika’da tekrar denerim.
Etap 4 – Kuzey Amerika
Amerika Birleşik Devletleri
Etap -5 – Kuzey Amerika (kanada – Alaska)
Kanada, Amerika Birleşik Devletleri Alaska
Bu kıtadan Kuzey Kutbu’na geçiş yapacağım
Etap 6 – Asya – Avusturalya
Rusya (Sibirya), Güney Kore, Japonya, Avusturalya, Yeni Zellanda, Papua Yeni Gine, Endonezya, Filipinler, Singapur, Malezya, Taiwan, Kamboçya, Vietnam, Laos, Tayland, Çin, Burma, Bangladeş, Nepal, Pakistan, Hindistan, İran, (rotanın bu noktada değişmesi olası) ve Türkiye
Dünya turum görünürde 87 ülkeyi ve 7 kıtayı içermektedir. Dünya turumu bitirdiğimde pedallamayı tahmin ettiğim kilometre ise 115.000 kilometre olacaktır. Her gün aralıksız pedallanacak bir tur yapmıyorum. Ülkelerin tarihi turistlik yerlerini geziyor, bazı şehirlerde bir hafta, on gün veya iki ay geçiriyorum. Beğendiğim alanlara kamp atıyor doğanın güzelliğini seyredip zaman geçiriyor kitap okuyorum. Yani acelem yok!
2010-2011 yılları arasında yaptığım Türkiye Japonya yolculuğunda dünyanın en büyük 8. çölü olan Kara Kum Çölü’nü Türkmenistan da, dünyanın en büyük 3. çölü olan Gobi Çölü’nü Moğolistan’da ve en yüksek araç geçiş noktalarından biri olan Pamir Dağı tırmanışını (4.650 metre) Tacikistan’da gerçekleştirmiştim. 11 ülkeyi de bu turumda bitirmiştim. Seyahatlerimin sonunda 98 ülkeyi bisikletle bitirmiş olacağım.
Dünya turundaki hedeflerim
Her kıtanın en zor iklim koşularında yaz, kış ayırt etmeden pedallayıp 5 kıtanın en büyük 5 çölü ve en yüksek 5 araç geçiş noktasını bisikletimle geçmek olacak. Bu alanları daha önce pedallayarak bisikleti ile geçen gezginler olmuş. Fakat hepsini birden tek bir kişi daha önce bisikleti ile geçmemiş. Bisikletin üzerinde bulunan yol bilgisayarı da bu zorlu noktaların hepsinden bisikletle geçtiğimi, hangi kadans hızıyla, kaç eğimde, ne kadar kalori kaybettiğime kadar yol izi kayıtları tutmakta ve Garmin sayfasında arşivlenmekte. Bu bilgiler de rekorlar kitabına girmem için yeterli olacak. Peki, kıtalarda en büyük çöller ve en yüksek araç geçiş noktaları hangileri ve şu zamana kadar hangilerini bitirdim. Hazır böyle uçuk noktaları göstereceğim; öncelikle şuradan başlayayım. 🙂
Napapiiri Artic Circle
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf Kuzey Kutup Dairesi’nin geçtiği nokta Finlandiya. Tarih 2 Şubat 2013 yani Kuzey Kutup Dairesi’ne kış aylarında -57 derecede pedallayarak ulaştım (bu hava sıcaklığını Rusya’da Moskova St Petersburg arasında bisiklet üstünde gördüm, garmin cihazındaki veridir). Çizginin tam sol tarafında yer alan benzin istasyonunun arka tarafında çadırda -38 derecede 3 gün uyudum dinlendim. Bunun üstüne nereleri geçtim ve geçeceğim anlatmaya devam edeyim..
AVRUPA
Col de La Bonette (2802m)
Avrupa’nın en yüksek araç geçiş noktasına 14 Ağustos 2013 tarihinde varmayı başardım. Dünya turu rotasını ayarladıktan tam iki sene yedi ay sonra bu noktaya gelmeyi başardım. Tırmanış genellik %9 eğimle gerçekleşiyor. Tırmanırken su kaynağı bulmak mümkün. 2.802 metreye tırmandıktan sonra manzaranın keyfini çıkarmak şart, sonrasında 800 metreye kadar iniliyor. Fransa turunun etapları içinde de yer alan önemli bir geçit. Tırmanırken yaşadığım muhteşem anları Fransa anılarımın arasında bulmanız mümkün. Fakat dünya turu rotasını hazırlarken Avrupa’nın en yüksek geçidi bu değildi. Bu yüzden kendime koyduğum ilk hedef, o zamanın en yüksek geçidiydi.
Col de L’ lseran Geçidi (2770 metre )
Avrupa’nın en yüksek ikinci araç geçiş noktasıdır. Koyduğu hedefleri gerçekleştirmesini seven ve bu uğurda kendi limitlerini zorlayan biriyim. Tırmanış olukça keyifliydi. İniş ise oldukça uzun, gene aynı şekilde % 9 eğimle tırmandığım bu geçitte iniş daha yumuşak. Gece de geçit yakınlarında kamp attım. Tarih 23 Ağustos 2013. : )
Pico Del Veleta (3394metre)
Aslına bakarsanız Avrupa’nın en yüksek geçidi. Fakat motorlu araçlara kapalı bir geçit, sadece bisikletle bu noktaya tırmanabiliyorsunuz. Eğim genellikle %10. Yaklaşık olarak 600 metreden başlıyorsunuz. O dönem 1.600 metrede yer alan köye Türkiye’den seyahate motorları ile çıkan abiler bana yetişmişler ve ”Sen ne yapıyorsun arkadaş vallahi motorla çıkarken yorulduk” demişler fakat manzaraya bayılmışlardı.
Tabernas Çölü
Avrupa’da çöl yok demeyin, var. Tabernas Çölü İspanya’da Almeria şehrinin 30 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Kışın hava sıcaklığının 0 derece altına düştüğü az görülür. 24 Ocak 2014 tarihinde İspanya seyahatime eşlik eden dostlarım Funda Ulutürk ve Enes Şensoy ile birlikte bu çölden de geçtik. Sırada Afrika. : )
AFRİKA
Sahara Çölü
Kuzey Afrika rotası Fas’ın güneyinden başlayan Cezayir, Tunus, Libya, Mısır boyunca da devam eden dünyanın en büyük çölü. Gürkan sen bu çölü nasıl geçeceksin? Batı ucundan doğu ucuna kadar asfalt yol bulmak mümkün. “HA, asfalt mı? O halde kolay ya” diyenler olacaktır. Dünyanın en acımasız kara iklimi bu bölgededir. Gördüğüm en yüksek hava sıcaklığı 61.2 derecedir (Cezayir Sahra’da iç taraflar. Sahra’da en yüksek hava sıcaklıklarını ya Cezayir ya da Libya’da görebilirsiniz. Pedallamanız gereken ay Temmuz 🙂 )Bu dereceyi öncelikle gölgede göremezsiniz ancak güneş altında pedallarsanız görebilirsiniz. Global veriler her zaman gölge sıcaklığını gösterir. Çünkü çöl ülkelerinde devlet kurumlarının belli bir sıcaklıktan sonra resmi tatil etme durumları vardır. Bu yüzden gerçek verileri asla göremezsiniz. Ayrıca Katar’da da 59.7 dereceyi gene bisiklet üstünde Doha şehir merkezinde gördüm. Bu verilerin hepsi Garmin GPS ısı sensörü ile ölçülmüştür. Basit bir bisiklet yol bilgisayarı sensörü değildir!
Fas’ın ucundan başladım. Batı Sahra ( Mart 2014)
Cezayir Sahra (Haziran – Temmuz 2014)
Tunus Sahra (Ağustos 2014)
Aslında Asya’nın en büyük çölü Gobi Çölü. Fakat prensipleri olan bir adamım. Bir defa geçtiğim çölü bir daha bisikletimle geçmem. Bu yüzden de dünyanın en büyük 4. ve Asya kıtasının 2. çölü Arabistan Çölü’nü de bisikletimle geçmeye karar verdim. Sıcak konusunda pek konuşmayalım. Yeteri kadar sıcak bir çöl. Bu çölde gündüzleri artı 57 dereceyi geceleri artı 40 dereceleri gördüm. Rutubet oldukça zorladı.
Ürdün Arap Çölü Wadi Rum (Eylül 2014 )
Suudi Arabistan Çölü(Haziran-Temmuz-Ağustos 2015 )
Tullu Dimtu (4.377 metre)
Afrika kıtasında araçla çıkılabilen en yüksek noktası olur kendileri. Etiyopya’da Addis Ababa’nın 450 kilometre güney doğusunda Bale Ulusal Parkı’nın içinde yer alıyor. 41 kilometrelik muazzam bir tırmanış. 2015 ekim tarihinde geçtim. %10 ile tırmandırıyor. İki noktası oldukça zor, %19 eğimde oldukça hırpaladı. Geçidin tam ortasında bir kontrol noktası var. Bölgeye rehbersiz girilmesi yasak. Bekçilerle arkadaş olup bir gece orada konakladım. Sonrasında izin verdiler. Geçit noktası 4.120 metrede. Tullu Dimtu Zirve’si geçit değil. 257 metre daha tırmandırıp aynı yoldan geri aşağıya indiriyor. Afrika’da araba ile çıkılabilecek en yüksek nokta olur kendileri. Zirvede farklı bir tür tilki var. Onlardan bir tanesini de görme imkanım oldu.
GÜNEY AMERİKA
Patagonya Çölü 2017 Haziran, Temmuz Ağustos
Dünyanın en büyük 7. çölüdür. Şili’nin ve Arjantin’in bir kısmını içine alır. Yazın sıcaklık 30 derecelerde, kışın -30 derecelere kadar düşüyor. 2017 kışında yani Güney Amerika’da Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında tüm kışı bu bölgede pedallayarak geçirdim. Şili tarafında Carretera Austral bölgesi ve volkanik alanları da geçerek Güney Amerika’nın en uç noktasındaki şehir Ushuaia’ya varmayı başardım. Gördüğüm en düşük hava sıcaklığı o dönemde -15C olmuştu.
Bu noktaya kadar toplam çöl coğrafyasındaki bisikletle pedallamam Garmin gps verilerine göre 17.000km üstüne çıktı. Asya’da 12 gün, Güney Amerika’da 10 gün, Afrika’da 4 gün yerleşim yeri ve insan görmeden pedalladığım alanlar oldu. Bisikletle yaptığım toplam tırmanış 436.000 metreyi geçti.
Abra Azuca Geçidi (5.130 metre ) Temmmuz 2019
Bu geçit Peru’da yer alıyor ve Güney Amerika’nın en yüksek geçididir. Bu geçit yolculuğuna Calca’dan başladım ve Cusco üzerinden devam ederek tamamen eski İnka uygarlığının yollarını takip ettim. 7 gün sonra geçide varmayı başardım. 2.800 metre ile başlayan tırmanış boyunca 4.000 ve 5.000 metrelerde farklı noktalarda 6 geçit daha geçiliyor, tırmanışı toprak olan bu geçit zorluk seviyesi olarak orta dereceydi diyebilirim.
KUZEY AMERİKA
Trrail Ridge Pass Geçidi (3712 metre ) Ekim 2024
Amerika Birleşik Devletleri’nde araçla çıkabileceğiniz en yüksek nokta 3712 metrede yer alan Trail Ridge Pass 3712 metre. Güney Amerika’daki geçitlere göre orta seviyede bir geçit diyebiliriz. Fakat bu geçidin en yüksek noktasına geçit levhasını koymamışlar. Sebebi o alanın keskin bir viraj olması. Hali ile orada bir işaret olmayınca ve herkes bisikletçiler gibi kaç metreye çıktım gibi durumlarına bakmayınca buranın yükseliğini birkaç kilometre aşağıda olan ve “Alpin visitor Center Trail Ridge Store” diye adı geçen yerin yüksekliğini baz alıyorlar. Oranın yüksekliği de 3595 metre. Hal böyle olunca bir çok kişi Amerika’nın en yüksek geçidini başka yerler sanıyor. Amerikalılar da Mount Evans noktasını geçit olarak kabul edip en yüksek araç geçişi orası falan diyorlar. Orası bir nokta çıkıyorsun ve aynı yoldan bir noktaya kadar geri dönüyorsun zirvesi geçit değil. Trail Ridge Pass için de şunu demişler sonrasında “Devam eden en yüksek araç geçişi”
Büyük Basin Çölü
Kuzey Amerika’nın en büyük çölüdür. Nevada eyaletinin hemen yanı başında bulunur. İklim olarak alışık olduğum ve zorlanmadan geçebileceğim bir çöl.
AVUSTURALYA
Büyük Victoria Çölü
Pedallaması keyifli olacak bir çöl. 700 kilometrelik bir serüven burada da beni bekler. Yılda 15-20 defa fırtınanın olduğu bu çölde (ki umarım denk gelmem) bol bol yıldırım da düşermiş. Sürüngen familyasından çeşit çok. Ayrıca hava sıcaklığı 35-45 derece arasında değişiyor. Kışları da soğuk olmayan bir çöl.
Charlotte Geçisi (1.830 metre)
Charlotte bu kıtanın en yüksek noktası. En güzel yanı da zirveye vardığında snowboard yapabilecek pistlerin olması. Kıtaya çıktığımda en yüksek araç geçiş noktasından da geçerken bir süre oralarda çadırda konaklamak güzel olacaktır.
ASYA
Semo La Tibet Geçidi (5565 metre )
Semo La Tibet Çin sınırları içinde yer almaktır. Bisikletçilerin Everest Dağı’dır. Çık çık bitmez. Dünya turumun uzamasının sebeplerinden biridir. Çünkü bu alana ulaşmak için Çin’in iç taraflarında zik zaklar çizmem gerekecek. Tırmanacağım noktayı gördüğümde “Ah be keşke Türkiye-Japonya turunda bu rotadan geçseymişim” demiştim.
Everest Ana Kamp Alanı (5.364 metre)
Bisikletle Everest ana kamp alanına kadar çıkanlar da var. Üstelik bisikleti itekleyerek veya omuzlarına alarak değil, binerek ve pedallayarak.
Son olarak,
Ülkemizdeki bisikletli gezginler arasında gittiğim güzergahlardan gidecek hatta farklı rotalar çizip hedeflerine ulaşacak gezginler olacağına inanıyorum. ( u cümleyi 7 eylül 2012’de demiştim sonrasında kaç kişi mesaj atıp yollara düştü sayısını söylemek çok zor. Kimisi hayallerini gerçekleştirdi kimisi tecrübeler kazanarak yarıda bıraktı.)
Dünyada bu tarz seyahatleri yapan ilk kişi ben değilim, son kişi de ben olmayacağım. Fakat bir iz bırakacağımı yola çıkmadan söylemiştim! Unutulmaması gereken Gürkan Genç bu seyahati birileri için değil kendi için yapan biridir. Olur da bir gün seyahate çıkarsanız tavsiyem sizlerin de kendiniz için yola çıkmanız olacaktır.
Keşfetmek ve anlatmak için yaşamak lazım. Hepimize keyifli yolculuklar dilerim.
Hayalleri aşan girişimlerde ve fedekarlıklarda bulunuyorsanız başarılı olmanız kaçınılmazdır.
Gürkan GENÇ
Not: Böyle bir tur yapabilmek içinde şu ekipmanları da öneriyorum Ekipman Listem